Την καθιέρωση ενός προληπτικού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, με τη χρήση ενός μηχανισμού «επιτήρησης» της ελληνικής οικονομίας, υπό την επωνυμία ECCL, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Εurogroup τόνισε πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός και οι όροι λειτουργίας του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Ωστόσο επισήμανε πως η γραμμή ECCL προβλέπει συγκεκριμένους όρους για χρήση των διαθέσιμων χρημάτων στήριξης, που τυπικά θα επιτρέπουν στους εταίρους να «παγώσουν» τη γραμμή αν κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευθεί για το μέγεθος της γραμμής, σημειώνοντας μάλιστα πως θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ. Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup  διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, πως υπάρχει η βούληση από πλευράς Ευρωζώνης να βοηθηθεί η Ελλάδα, «όταν ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη».

Εν τω μεταξύ, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κλιμάκιο της τρόικα, ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από τον Έλληνα ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους και η συνάρτησή του με την τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, φαίνεται πως δυσκολεύει την κυβέρνηση, που ψάχνει ερείσματα, ώστε να καλλιεργήσει ένα ορθό εκλογικό δίλημμα. Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των αντιπροσώπων της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα, οι οδηγίες προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφείς: κινηθείτε γρήγορα.

Ads

Η αβεβαιότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,  Μισέλ Σαπέν, ο οποίος επισήμανε από το Παρίσι ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη ανάγκη από τη στήριξή μας», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, «τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα». 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε μια σύσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Σαπέν είπε – μεταξύ άλλων: «Πράγματι, η Ελλάδα κάνει μεγάλες προσπάθειες και επιθυμεί να αναγνωριστούν οι προσπάθειες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έκανε ο λαός της. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, όταν αποφασίζει να βγει ολομόναχος στις αγορές»

Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, «η Αθήνα, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, επιθυμεί να συρρικνώσει τη διάρκεια ζωής του προγράμματος βοήθειας που συνδέει την Ελλάδα με το ΔΝΤ έως το 2016, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους υπολοίπους ευρωπαίους εταίρους της».

Απ’ την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Φινλανδική στήριξη προς Αθήνα μέσω ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Άνντι Ρίννε, πρότεινε την Πέμπτη η Ελλάδα να κάνει χρήση των υπαρχόντων χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε μια προσπάθεια να βγει εκ νέου στις αγορές.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να την υποβοηθήσουμε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές – εμείς προτιμούμε την λύση των παλιών χρημάτων», επισήμανε ο κ. Ρίννε από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup.

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μην με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Σέλινγκ.