Πληθαίνουν οι δράσεις πολιτικής αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από το εξωτερικό, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές. Σήμερα Γάλλοι αλλά κι Έλληνες πολίτες που ζουν στο Παρίσι τραβάνε selfies και στέλνουν το μήνυμα «Τρόικα, φτάνει πια!» στούς ευρωπαϊους αξιωματούχους, δύο μέρες πριν τη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στην οποία καλούν πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και ενώσεις Γάλλων πολιτών. Πορεία κόντρα στην λιτότητα και στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Ads

Τρόικα φτάνει πια

Με την εκστρατεία «Δώστε τους πίσω τη δημοκρατίας τους – Τρόικα φτάνει πια» συλλογικότητες από το Παρίσι εξέφρασαν την υποστήριξη τους στον ελληνικό λαό, αλλά και την πολιτική αλλαγή, ενόψει των εκλογών της 25ης Γενάρη. Σήμερα, Παρασκευή, στην έξοδο του παρισινού σταθμού μετρό «Europe», οι επιβάτες κλήθηκαν να βγάλουν φωτογραφίες του ευατού τους με τα κινητά τους τις οποίες συνόδεψαν με μηνύματα όπως: «Η αδελφοσύνη ενάντια στην λιτότητα», «Τέλος στην λιτότητα», «Η ελπίδα έρχεται», «Τρόικα, φτάνει πια!». Στη συνέχεια ανέβασαν τις selfies τους στα κοινωνικά δίκτυα με hashtag που θα απευθύνεται στους ισχυρούς της Ευρώπης. Οι διοργανωτές της δράσης μάλιστα κρατούσαν ξυπνητήρια, αναφερόμενοι έτσι στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξυπνήσει την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι διοργανωτές της δράσης η πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ελληνικές εκλογές, έχει προκαλέσει την παρέμβαση ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Μοσκοβισί, του Γιούνκερ και του Σόιμπλε, αλλά και των οίκων αξιολόγησης όπως και των διεθνών ΜΜΕ  προκειμένου να αποτραπεί  το ενδεχόμενο αυτό.

Ads

Στη συνέχεια το κάλεσμα λέει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος σε Πορτογλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο καταδεικνύουν μία πραγματικότητα που έχει γίνει ανυπόφορη: την αποπληρωμή επαχθών χρεών σε βάρος τη κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς της Ευρώπης από την τρόικα παρά τη θέληση τους. Με την Ισλανδία επίσης να έχει απειλήσει τα οικονομικά συμφέροντα, οι διαχειριστές των οικονομικών της Ευρώπης απειλούν τη δημοκρατία στην Ελλάδα κι όχι μόνο, τονίζουν.

«Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, απαιτούμε οι διεθνείς οικονομικοί από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οίκους αξιολόγησης και τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσει αμέσως η επαίσχυντη πίεση τους: δεν έχουν δικαίωμα να λένε στους λαούς πώς να ψηφίσουν! Η λιτότητα είναι μια πολιτική επιλογή την οποία οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να απορρίψουνδημοκρατικά! Είμαστε στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, και διακηρύσσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη. Αυτό που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα  θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας ευρωπαϊκής περιπέτειας. Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, δηλώνουμε επίσημα στον ελληνικό λαό: Μη φοβάστε, υπολογίζετε σε εμάς, είμαστε στο πλευρό σας. Η Ευρώπη μας δεν είναι δική τους. Είναι δική σας», καταλήγουν.

Η εκστρατεία «Τρόικα, φτάνει πια!» οργανώνεται από τους «Ανυπάκουους» (Désobeissants), τους «Γδαρμένους της Λιτότητας» (Plumés de l’austérité),  τους-τις «Παράτολμους-ες» (les efFRONTées), τους Νέους Οικολόγους, από αγωνιστές του Αριστερού Κόμματος (PG), του κινήματος «Μαζί» (Ensemble), και του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού. Εγγράφεται στη συνέχεια του ευρωπαϊκού καλέσματος “CHANGE GREECE – CHANGE EUROPE – CHANGE4ALL!” (https://www.with-the-greeks.eu/) και του γαλλικού καλέσματος “Grèce : Rendons-leur la démocratie ! (Troïka basta !)” – «Ελλάδα: Ας τους δώσουμε πίσω την Δημοκρατία! (Τρόικα, φτάνει πιά!) – που έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 15 000 υπογραφές (https://troikabasta.wesign.it/fr).

Η τύχη της Ελλάδας στα χέρια των Ελλήνων

Την ίδια στιγμή, μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης για  τον ελληνικό λαό παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιθεί στις 19 Ιανουαρίου στις 19.30, στο κλειστό γήπεδο Japy, στο Παρίσι με κεντρικό μήνυμα το «υποστηρίζουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει την τύχη του στα χέρια του».

Το κάλεσμα της συγκέντρωσης της 19ης Γενάρη υπογραμμίζει πως « Εμείς, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις γάλλων πολιτών, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με την σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Μας ενώνει η επιθυμία να δούμε και πάλι στην Ευρώπη την εξάπλωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Σχεδόν μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, η οποία οδήγησε τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή άνευ προηγουμένου, οι Έλληνες καλούνται να εκφράσουν τη βούλησή τους στις κάλπες. Όλα προμηνύουν την αποκήρυξη των πολιτικών της λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και την εκλογική άνοδο των δυνάμεων που τις αμφισβητούν»

Και καταλήγει:

« Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όλες τις τρέχουσες προσπάθειες ανάμιξης στην πολιτική ζωή των Ελλήνων από κάποιους ευρωπαίους ηγέτες είτε με δημόσιες δηλώσεις είτε με μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος φόβου και εκφοβισμού. Καταγγέλλουμε επίσης οποιαδήποτε απόπειρα παραπληροφόρησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και τις θέσεις που
υποστηρίζονται από τις δυνάμεις που απορρίπτουν τα μνημόνια. Θα αντισταθούμε και αύριο με την ίδια σταθερότητα σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και απομόνωσης εναντίον μιας ελληνικής κυβέρνησης που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο από τις τρέχουσες επιλογές.

Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Τα μαζικά κοινωνικά κινήματα στη χώρα δημιούργησαν ένα κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση. Η άφιξη στην διακυβέρνηση της Ελλάδας μιας δύναμης που θα έρθει σε ρήξη με την λιτότητα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική ανατροπή ευρωπαϊκής κλίμακας. Αυτό θα δώσει ώθηση και θα εμφυσήσει νέες κοινωνικές κινητοποιήσεις πολιτών, θα περιορίσει την αποχή και θα αναχαιτίσει την άνοδο της άκρας δεξιάς. Αυτός είναι ο λόγος που στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες θα δείξουμε σε όλη τη Γαλλία την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό, μαζί με την ελπίδα που αναδύεται στην Ελλάδα και που είναι και δική μας.»
Άλλες δράσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αλληλεγγύη και από το Βέλγιο

Διαδήλωση με σύνθημα «Μαζί με τον ελληνικό λαό για το δικαίωμα να τελειώνουμε με τη λιτότητα!» θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Σάββατο 17 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται – Βρυξέλλες, η οποία καλεί στη διαδήλωση αναφέρει:

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται, μαζί με άλλα κοινωνικά και νεολαιίστικα  κινήματα και οργανώσεις της αριστεράς που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, διαδηλώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 17 Γενάρη στους δρόμους των Βρυξελλών, για να διατρανώσουν πως υπάρχουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις στη λιτότητα με γνώμονα την αλληλεγγύη.

Αφορμή για τη διαδήλωση είναι η εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό από τους ηγέτες της ΕΕ και τα τα κυρίαρχα ΜΜΕ ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Γενάρη, με άμεσο αποδέκτη τον ελληνικό και κατ’ επέκταση τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Το κοινό κάλεσμα των 25 οργανώσεων που συμμετέχουν:

1) Καταγγέλλει την απροσχημάτιστη όσο και ενορχηστρωμένη παρέμβαση του κατεστημένου της ΕΕ στον πολιτικό βίο της Ελλάδας και την προσπάθεια παρεμπόδισης του ελληνικού λαού να ασκήσει το αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα να επιλέξει την εθνική κοινωνική και οικονομική του πολιτική, εντός ή εκτός της ευρωζώνης.

2) Θυμίζει στη βέλγικη κυβέρνηση ότι δάνεισε 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της τρόικας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που έδωσε για  τις ιδιωτικές τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα χρέος που δημιουργήθηκε από την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, προς αποκλειστικό όφελος των χρηματοπιστωτικών αγορών, και άρα πρέπει να διαγραφεί άνευ όρων.

3) Απορρίπτει την προκρούστεια αντίληψη ότι οι Ελληνες και οι Ισπανοί υποφέρουν εξαιτίας της «διεφθαρμένης και τεμπέλικης φύσης τους». Η ίδια προκατάληψη γεννά την ισλαμοφοβία και την Ευρώπη-φρούριο που βασανίζει και φυλακίζει τους μετανάστες. Λύση είναι τα ίσα δικαιώματα για όλους.

4) Απευθύνει μήνυμα  στην ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει χρηματοπιστωτικά συμφέροντα και όχι τους λαούς, καθώς και στη βελγική κυβέρνηση του Ch. Michel που θέλει να καταστρέψει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, να συρρικνώσει κι άλλο τους μισθούς, τις συντάξεις και να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και το Βέλγιο ενάντια στους ίδιους εχθρούς, έχοντας επίγνωση ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες φοβούνται την μετάδοση των κοινωνικών και πολιτικών νικών μας σε όλη την Ευρώπη!