Γερουσία αποφάσισε την κατάργηση του νόμου βάσει του οποίου τιμωρούνταν οι πελάτες των ιερόδουλων, ενώ κατέστησε αδίκημα την προσέλκυση πελατών από τις ίδιες της ιερόδουλες.

Ads

Ο αρχικός νόμος για την αντιμετώπιση του trafficking και της μαστροπείας, ο οποίος ανατράπηκε με την απόφαση της Γερουσίας, προέβλεπε υψηλά χρηματικά πρόστιμα για όσους έχουν ερωτική συνεύρεση με ιερόδουλες εκτός οίκων ανοχής. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε διχάσει τη Γαλλία.

Η απόφαση της Γερουσίας, όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολιτευόμενη Δεξιά από  τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν. «Αυτό που συνέβη είναι απίστευτο. Πρόκειται για μια απόφαση που περιφρονεί τις γυναίκες», σχολίασε. Η ποινικοποίηση των γυναικών, των θυμάτων του trafficking, και όχι των πελατών είναι οπισθοδρομική, πρόσθεσε και σημείωσε πως παράλληλα η ακύρωση του νόμου στερεί από τις αρχές ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από την πλευρά τους οι ιερόδουλες, που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο, τονίζουν πως δεν επιθυμούν «ούτε την τιμωρία των πελατών, ούτε το αδίκημα της προσέλκυσης πελατών». «Πως θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τα σχολεία των παιδιών μας αν δεν έχουμε περισσότερους πελάτες», δήλωσε εκπρόσωπος των ιερόδουλων.

Ads

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία αναμένεται να αναθεωρηθεί και πάλι από την Εθνοσυνέλευση – την Κάτω Βουλή – πριν γίνει νόμος του κράτους.