Γαλλία και Γερμανία, παρά τις αντιδράσεις από ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, προωθούν ένα φιλόδοξο σχέδιο «αμυντικής ένωσης» της ΕΕ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενισχυμένου ευρωστρατού. Το εν λόγω σχέδιο θα εξεταστεί στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στη Μπρατισλάβα.

Ads

Στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε μια κοινή θέση εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Πολέμια  του γαλλογερμανικού σχεδίου είναι η Βρετανία, η οποία μέχρι την αποχώρησή της από την ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα ψήφου. Η ανησυχία της έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του ρόλου του ΝΑΤΟ. Σε αυτό έχει την υποστήριξη και από την Πολωνία και από τις χώρες της Βαλτικής.

Όπως σημειώνει το Euractiv, το σχέδιο αυτόνομων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ είναι ένα σχέδιο που έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, με αρκετές πρωτοβουλίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με αυτές των ΗΠΑ, με τη Βρετανία, την Εσθονία και την Ελλάδα να αποτελούν εξαίρεση, δαπανώντας σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας.

Ads

«Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για μία δυνατή Ευρώπη», δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, ενώ πρόσθεσε: «Αυτή η Ευρώπη θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά σε θέματα ασφάλειας».

Εδώ και χρόνια η Βρετανία εμπόδιζε τα σχέδια αυτά, φοβούμενη τη δημιουργία ενός στρατού που θα έχει τη βάση του στις Βρυξέλλες. Πλέον η Γαλλία, χωρίς τη Βρετανία που κατείχε τον πιο ισχυρό στρατό στην Ευρώπη, βλέπει την ευκαιρία να αποκτήσει την ηγεσία.

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών για τις στρατιωτικές αποστολές, σύγχρονους εξοπλισμούς, καθώς και ισχυρότερα μέτρα ενάντια στους χάκερς που επιχειρούν κυβερνοεπιθέσεις.

Η πλειοψηφία των κρατών-μελών ανήκει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και συνεισφέρει στις δυνάμεις του. Όπως δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας και νυν νομοθέτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούρμας Παέτ, «η ΕΕ έχει ανάγκη τη Βρετανία, ένα κράτος που μπορεί να ηγηθεί τεράστιων στρατιωτικών επιχειρήσεων». «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει πως κάποιες φιλοδοξίες της ΕΕ είναι χρήσιμες σχετικά με την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», πρόσθεσε.