Αναβρασμός επικρατεί στη Θράκη για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να επεκτείνει το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Εβρου, εξαπλασιάζοντας, πρακτικά, τη δυναμικότητά του.

Ads

Οι αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων, σχεδόν όλων προερχόμενων από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, αφορούν στην αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον Έβρο, που είχε αποκλείσει τη δημιουργία νέας δομής.

Αν και, αρχικά, το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, διαψεύδεται από την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε και προβλέπει την εγκατάσταση νέων οικίσκων για τη δημιουργία  ενός νέου ΚΥΤ, 1.500 θέσεων σε έκταση 72 στρεμμάτων, δίπλα στην υφιστάμενη δομή των 240 ατόμων.

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τηρήσει τη δέσμευσή του, η ΝΔ όχι

Ads

Ο Δήμαρχος της Νέας Ορεστιάδας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Αν. Μακεδονίας-Θράκης,  Βασίλης Μαυρίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το πρωί της Πέμπτης, υπενθύμισε ότι ανήκει στο κόμμα της ΝΔ αλλά εξέφρασε για την πικρία του για τη στάση της κυβέρνησης ενώ, αντίθετα, όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση «τη δέσμευση για μη δημιουργία νέας δομής την κράτησε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε παρόλο που ο ίδιος και άλλοι παράγοντες κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο μεταναστευτικό «στη συγκεκριμένη δέσμευση για τη Θράκη δεν παρέκκλινε καθόλου, αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να τη δεχτούμε»

Αμφισβητούνται τα στοιχεία της κυβέρνησης

Ο κ. Μαυρίδης εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «είναι βαθύτερος» και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες περί μείωσης των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό άνω του 70% αλλά και περί επιτυχούς διαχείρισης και «τάξης» στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Με αυτούς τους ισχυρισμούς δεν δικαιολογείται επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο, δεν θα φάμε το παραμύθι ότι η εγκατάσταση τόσων ανθρώπων θα είναι προσωρινή», ανέφερε. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος της Ορεστιάδας δεν αντιδρά σε οποιαδήποτε παρέμβαση βελτίωσης των συνθηκών στο ΚΥΤ Φυλακίου αλλά στην επέκτησα της δομής.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα περί «ανταποδοτικότητας», που είναι πιθανό να ακουστούν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η εποχή με τα καθρεφτάκια και τους ιθαγενείς έχει περάσει» και πρόσθεσε πως «η τοπική κοινωνία είχε εξαπατηθεί και το 2008-2009, όταν για το ΚΥΤ του Φυλακίου έταζαν διάφορα αντισταθμιστικά».

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, με δική του πρωτοβουλία, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων και των κυβερνητικών βουλευτών, προαναγγέλοντας αποφάσεις για κλιμάκωση των αντιδράσεων, στη βάση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί σε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανώσεων οι συνθήκες στο ΚΥΤ Φυλακίου

Οι ελλιπείς υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει , κατ’ επανάληψη, αντικείμενο κριτικής από διεθνείς φορείς και στις Εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.