Η παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού Μώραλη στον Πειραιά θα ήταν η πολιτική είδηση της ημέρας χθες αν δεν έπεφταν τα φώτα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο υποψήφιος της ΝΔ για τον δήμο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος (μιλώντας στον Σκάι) κάλεσε τον Κ. Αρβανιτόπουλο να «πει ο ίδιος τι θέλει» εκφράζοντας σαφώς την ενόχλησή του για τη στάση του. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για την αυτονόμηση του υπουργού Παιδείας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε το γάντι ζητώντας να ξεκαθαριστεί πόσες είναι και τι πιστεύουν οι συνιστώσες της ΝΔ.

Ads

 
Η προσπάθεια του επιτελείου Σαμαρά είναι να θεωρηθεί το θέμα λήξαν πριν καν επισημανθεί και να μπει στο ράφι μαζί με την μπαλτακειάδα, όμως, παρά τις εντυπώσεις που κατασκευάζονται, η ουσία είναι ότι η εσωκομματική τάξη στη ΝΔ έχει εξαιρετικά εύθραυστο χαρακτήρα.
 
Από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου απουσίασε ο Κ. Καραμανλής έχοντας φύγει ήδη για πασχαλινές διακοπές. Όμως, όσα «τιτίβισε» ο Ευ. Αντώναρος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, για αλεξιπτωτιστές και Γουλιμήδες, απηχούν σχόλια που γίνονται στο παρασκήνιο από γαλάζια στελέχη τα οποία ενοχλούνται από τις επιλογές Σαμαρά, διαβλέποντας ότι θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα.
 
Η «Νέα Ελλάδα», όπως έχει προαναγγελθεί η μετεξέλιξη της ΝΔ αλά Σαμαρά, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στο ευρωψηφοδέλτιο, με τη λογική της αμφίπλευρης διεύρυνσης: Ν. Τζαβέλα από ΛΑΟΣ, Κ. Χολέβας για την Εκκλησία, Μ. Σπυράκη από το κέντρο, αναγνωρίσιμοι ιδεολογικά ουδέτεροι όπως ο Ζαγοράκης κα, συνθέτουν το παζλ που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Α. Σαμαράς ακόμη και πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τα μικροατυχήματα όπως η άρνηση του Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ) να συμμετάσχει υποβαθμίζονται, όπως άλλωστε και η πολύ σοβαρή κριτική που ασκήθηκε από τη Μ. Γιαννάκου για τη σταυροδοσία και τη λογική που αυτή υπαγορεύει στην επιλογή υποψήφιων ευρωβουλευτών.
 
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ΡΙΚ ότι δεν έχει συγχωρήσει τον Αντώνη Σαμαρά «για το έγκλημα» της ανατροπής της κυβέρνησής του, αλλά τον ψήφισε το 2012, για να θυμίσει ένα βαθύ χάσμα που παραμένει αγεφύρωτο στα έγκατα της Νέας Δημοκρατίας.
 
Επόμενη δοκιμασία για την εσωκομματική συνοχή είναι η επιλογή Επιτρόπου. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να έχει υποσχεθεί τη θέση στην Ντ. Μπακογιάννη, αλλά τελευταία δεν έχουν καμία επικοινωνία οπότε ο σχεδιασμός δείχνει να έχει παγώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακούγεται και το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη ως φαβορί.