Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, τις ευθύνες κυβέρνησης και COSCO για τους συνεχιζόμενους σοβαρούς τραυματισμούς των λιμενεργατών στις προβλήτες του Ικονίου.

Ads

Mε πρωτοβουλία του την Τρίτη κατέθεσαν ερώτηση 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , μεταφέροντας στη Βουλή την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των εργαζόμενων λιμενεργατών και των οικογενειών τους , όπως αναφέρουν, για τους αλλεπάλληλους σοβαρούς τραυματισμούς τους στις προβλήτες της COSCO, ενίοτε ακόμα και με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ειδικότερα, με αφορμή έναν ακόμα σοβαρό τραυματισμό λιμενεργάτη που έπεσε στο κενό από ύψος δώδεκα (12) μέτρων από πλοίο CSCL PACIFIC OCEAN της εταιρείας COSCO SHIPP, φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, για την παντελή έλλειψη ελέγχων των μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας των λιμενεργατών, αναφέρεται.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, η κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος (COSCO) και εργολάβου, η άρνηση ένταξης των λιμενεργατών στα βαρέα κι ανθυγιεινά. “Αντ’ αυτών η κυβέρνηση επιλέγει την επίδειξη ισχύος με τις δυνάμεις καταστολής ως υπηρέτες στις κινήσεις απεργοσπασίας των εργοδοτών και την προκλητικά μεροληπτική στήριξη των εργοδοτών και των μονοπωλιακών συμφερόντων στο λιμάνι του Πειραιά.” αναφέρει ο Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά.

Ads

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Άλλος ένας σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην COSCO, εξαιτίας της απουσίας ελέγχου κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με την ανοχή της κυβέρνησης και με ευθύνη της COSCO κι αντ’ αυτών επιστρατεύουν δυνάμεις καταστολής κι απεργοσπάστες».

Ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα λιμενεργάτη στους προβλήτες της COSCO στο Ικόνιο προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων λίγα εικοσιτετράωρα μετά το φετινό Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα λιμενεργάτης που βρισκόταν πάνω στο πλοίο CSCL PACIFIC OCEAN της εταιρείας COSCO SHIPP , κατά τη διάρκεια εργασιών, βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από ύψος δώδεκα μέτρων, παρόλο που τηρούσε τα ατομικά μέτρα ασφάλειας, λόγω υποχώρησης των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων. Ο λιμενεργάτης μεταφέρθηκε άμεσα σε Νοσοκομείο με πολύ σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους συναδέλφους του και το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ προς το παρόν έχει διαφύγει τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων στις προβλήτες ήταν να σταματήσουν οι εργασίες στις δύο προβλήτες, καλώντας σε στάση εργασίας όλους τους εργαζόμενους και σε νέες κινητοποιήσεις για τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφάλειας στα πλοία που δένουν στο λιμάνι. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ληφθούν  άμεσα μέτρα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να πάψουν να θρηνούν κι άλλα θύματα, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής να μην υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι ασφάλειας στους χώρους εργασίας της COSCO.

Κατ΄ επανάληψη οι εργαζόμενοι με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ζητώντας παράλληλα την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά με υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρους και αορίστου χρόνου.

Μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο λιμάνι και στις προβλήτες της COSCO η κυβέρνηση επιδεικνύει μία ένοχη σιωπή. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη δραστηριότητα  της COSCO στο λιμάνι, δεν έχει κλιμάκια ελέγχου και ασφάλειας στους χώρους εργασίας υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων.

Απεναντίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

– υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας και επέτρεψε την ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρήσεων στο πεδίο της λιμενεργασίας,

– κατήργησε την συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων,

– δεν εφαρμόζει την απόφαση που είχε ληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες της COSCO στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών,

-κινητοποιεί μεγάλες δυνάμεις καταστολής με τα ΜΑΤ, τις Ειδικές Δυνάμεις  του Λιμενικού, κλπ να κατακλύζουν την είσοδο στους χώρους εργασίας, προστατεύοντας τα εργοδοτικά συμφέροντα,

-επιτρέπει κι ενθαρρύνει τις απεργοσπαστικές ενέργειες της COSCO, εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους για τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία.

Αποδεικνύει, δηλαδή, με κάθε τρόπο τη μεροληπτική επιλογή της υπέρ των εργοδοτών που παρανομούν, καθώς και των μονοπωλιακών συμφερόντων, τα οποία υπηρετεί πιστά σε όλη την κυβερνητική της περίοδο.

Επειδή, οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες δεν είναι αναλώσιμο είδος, αλλά άνθρωποι με αναφαίρετα συνταγματικά δικαιώματα.

  Επειδή, τα εργατικά ατυχήματα ολοένα και πυκνώνουν με ευθύνες εργοδοτικές και κυβερνητικές.

Επειδή, δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ζωή στο βωμό των υπερκερδών της COSCO.

Επειδή, οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ έχουν επανειλημμένα  αγωνιστεί για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για ασφάλεια και έλεγχο στους προβλήτες και υπογραφή ΣΣΕ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Επιθεωρήθηκε το πλοίο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και αν ναι,  ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων;      
Είναι στις προθέσεις τους να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου και προστασίας των εργαζομένων στις προβλήτες σε όλα τα πλοία καθώς και στα πλοία της COSCO, ώστε να μη κινδυνεύει καθημερινά η υγεία των εργαζόμενων και κύρια να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα;   
Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογήσει και σε ποιες θα προβούν τώρα για την απόδοση των ευθυνών για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί έως σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: