Λίγα 24ωρα μετά την απαλλαγή της από τις κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση περί «σκευωρίας Novartis» και την απόρριψη των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου εκφράζει την ελπίδα μέσα από το tvxs.gr ότι η έρευνα επί των «αδιευκρίνιστων» ποσών των κ.κ. Αβραμόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να αξιοποιήσει «διαμάντια» που, όπως λέει, βρίσκονται μέσα στις δικογραφίες της υπόθεσης.

Ads

Παράλληλα δηλώνει σκεπτική μπροστά στις «συγγνώμες» δημοσιογράφων που δήλωσαν θύματα παραπληροφόρησης σχετικά με το περιεχόμενο του δικαστικού βουλεύματος και τονίζει ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη υπάρχει υγιές κομμάτι που προσπαθεί με θυσίες να κάνει τη δουλειά του. 

«Το βούλευμα του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που είναι αμετάκλητο, δικαίωσε πλήρως τις προσπάθειές μας να φωτίσουμε το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis και όχι μόνο. Δικαίωσε τις προσπάθειες ορισμένων από εμάς που κατηγορούμαστε, να φωτίσουμε κι άλλα σκάνδαλα, όπως αυτά που αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Novartis, τα Panama Papers και άλλα. Η δικαίωση αυτή ήρθε με τον αποκλεισμό από το κατηγορητήριο του σκέλους των καταγγελιών του κου. Μιωνή», τονίζει η Γιάννα Παπαδάκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή έχει κατηγορήσει τη Γιάννα Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση και σε επίπεδο αστικών δικαστηρίων έχει υπέρ του απόφαση από δικαστήριο του Λονδίνου. Σε ποινικό όμως επίπεδο εδώ στην Ελλάδα, οι καταγγελίες του απορρίφθηκαν με το πρόσφατο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. «Εγώ το μόνο που είχα κάνει ήταν να αποκαλύψω την παρουσία του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ», λέει επ’ αυτού η Γιάννα Παπαδάκου. 

Ads

Ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis;

Για τη δημοσιογράφο, το βούλευμα του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περνάει δύο μηνύματα. «Πρώτον, ότι η Novartis είναι σκάνδαλο και οι προστατευόμενοι μάρτυρες λειτούργησαν σωστά. Άρα, εφόσον θέλουμε να είμαστε μια ευνομούμενη κοινωνία, αναμένουμε να υπάρξει διερεύνηση για το ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο αυτό», επισημαίνει. 

«Δεύτερον ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να φοβούνται. Καθήκον του δημοσιογράφου είναι ο έλεγχος της εξουσίας και ευρύτερα των ισχυρών, ακόμα και αν αυτοί είναι ιδιώτες επιχειρηματίες. Διατυπώνοντας αντίστροφα το μήνυμα αυτό, από το βούλευμα προκύπτει ότι οι πολιτικοί μπορούν να ελέγχονται, από τη Δικαιοσύνη και τους δημοσιογράφους. Ακούγεται αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι», τονίζει η Γιάννα Παπαδάκου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχο αυτός εν προκειμένω; «Το γεγονός ότι οι εισαγγελείς κ.κ. Καψιμάλης και Μπαρδάκης έστειλαν, έστω και καθυστερημένα, τους φακέλους Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη στην ΑΑΔΕ, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την έρευνα», απαντά η δημοσιογράφος. 

Υπενθυμίζεται ότι στα πορίσματα με τα οποία αρχειοθετήθηκαν οι πράξεις των δύο πολιτικών που είχαν διατελέσει την υπό εξέταση περίοδο υπουργοί Υγείας, βρέθηκαν «αδιευκρίνιστα» ποσά, καταθέσεις και αγορά ακινήτων, για τα οποία ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι είχαν σχέση με την Novartis. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία παραμένουν «αδιευκρίνιστα». 

«Υποθέτω ότι ανοίγει έρευνα στη Βουλή για το ‘πόθεν έσχες’ και των δύο. Θυμίζω ότι τυχόν ψευδής δήλωση ‘πόθεν έσχες’ για ποσό άνω των 30.000 ευρώ συνιστά κακούργημα. Παράλληλα ανοίγει η έρευνα σε φορολογικό επίπεδο που ενδεχομένως διευκρινίσει τα ‘αδιευκρίνιστα’ αυτά ποσά. Επομένως, κατά την προσωπική μου γνώμη, εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση του κυρίως σκανδάλου που στοίχισε στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στις δικογραφιες της Novartis υπάρχουν διαμάντια που ελπίζουμε να αξιοποιηθούν», λέει η Γιάννα Παπαδάκου. 

«Νομίζω πως είναι καιρός οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Γεωργιάδης να δώσουν εξηγήσεις γιατί διάφορα πρόσωπα τους κατέβαλαν αυτά τα χρήματα, μεταξύ των οποίων φυσικά η περίφημη ‘γραμματέας’. Θα έλεγα ότι είναι σπάνιο μια γραμματέας να καταθέτει χιλιάδες ευρώ στον εργοδότη της που είναι πολιτικό πρόσωπο», συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Το υγιές κομμάτι της Δικαιοσύνης

Για πολλούς το περιεχόμενο του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου ήταν μάλλον απρόσμενο. Ρωτήσαμε τη Γιάννα Παπαδάκου εάν θεωρεί πως υπάρχει υγιές κομμάτι στη Δικαιοσύνη, πάνω στο οποίο μπορεί να βασίζεται ο ελληνικό λαός.

«Για πολλά χρόνια κάλυπτα το δικαστικό ρεπορτάζ και αλίμονο εάν δεν το πίστευα. Έχω δει από κοντά δικαστές που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Με τροχήλατα στις βαλίτσες μεταφέρουν τα έγγραφα. Κάποιοι άνθρωποι ζουν με τις δικογραφίες, δεν βλέπουν τις οικογένειές τους για να βγάλουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας», τονίζει η έμπειρη δημοσιογράφος. 

Ειδικά για τα μέλη του συμβουλίου που το βράδυ της Πέμπτης εξέδωσαν το βούλευμα, σημειώνει: «Δύο από τα πέντε μέλη του δικαστικού συμβουλίου συνταξιοδοτήθηκαν εκείνο το βράδυ, ενώ μαθαίνω ότι και ένα τρίτο μέλος παραιτείται από τον Άρειο Πάγο για λόγους υγείας. Για τους ανθρώπους αυτούς ήταν η τελευταία τους πράξη πριν αποχωρήσουν». 

Για τους συναδέλφους που στήριξαν και αυτούς που ζήτησαν συγγνώμη

Σχετικά με την μιντιακή κάλυψη του βουλεύματος που συνιστά δικαίωση για την ίδια, τον Κώστα Βαξεβάνη και άλλους κατηγορούμενους, η Γιάννα Παπαδάκου λέει: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν και η κα. Ράικου με ενέπλεξε σε αυτή τη δήθεν σκευωρία, προσπαθώ να επικοινωνήσω τις θέσεις μου, το δίκιο μου, με πολύ μεγάλη δυσκολία στα ελληνικά Μέσα. Ευτυχώς αυτό δε συνέβη με τα αναγνωρισμένα, συστημικά Μέσα του εξωτερικού που προέβαλαν τις θέσεις μας, μας υποστήριξαν και αγωνιούσαν μαζί μας. Επίσης 12 δημοσιογραφικές ενώσεις έβγαλαν ανακοινώσεις υπέρ μας».

«Στην Ελλάδα υπάρχει επικράτηση ενός καθεστώτος», προσθέτει και εξηγεί. «Δεν αναφέρομαι μόνο στην κυβέρνηση αλλά σε ένα ευρύτερο καθεστώς επιχειρηματιών και πολιτικών συμφερόντων που μας αφαιρούσε τον λόγο, φόβιζε ή και απειλούσε ανθρώπους. Χρειαζόταν θάρρος για να σταθείς. Εξάλλου χωρίς θάρρος, δύσκολα μπορείς να είσαι δημοσιογράφος», τονίζει. 

Σχετικά με τη συγγνώμη που ζήτησαν δημοσιογράφοι που είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι το βούλευμα έστελνε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis, η Γιάννα Παπαδάκου λέει: «Κάποιοι που είχαν πρωτοστατήσει στο αφήγημα και το ψέμα της σκευωρίας λένε ότι έπεσαν θύματα ανώτατων δικαστικών πηγών. Προσωπικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Είναι δυνατόν ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός που είχε στα χέρια του το βούλευμα να μη δει την αλήθεια; Ή έστω ότι ήθελε να παραπλανήσει, αυτό θα μπορούσε να συμβεί για λίγες μόνο ώρες. Ήμασταν εννιά κατηγορούμενοι με δύο συνηγόρους ο καθένας. Ένας από αυτούς το πρωί δε θα έβλεπε την αλήθεια;»

Όσο για την δήλωση της Δευτέρας του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι ο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή περί «συμμορίας» ήταν πολιτικός και ισχύει ακόμα, η δημοσιογράφος σχολιάζει: «Μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς ακόμα και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει σε αυτό το σενάριο. ‘Πολιτική’ ήταν η κρίση του κου. Μητσοτάκη όταν είπε ότι είμαστε συμμορία; Ο κ. Μητσοτάκης είχε βγάλει πόρισμα».