Για «εύκολα λόγια» και «υποσχέσεις για μαγικές λύσεις» εγκαλεί τον Α. Τσίπρα η κυβέρνηση, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την κατάθεση τροπολογίας για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς διακοπή ρεύματος.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε σχετικά:

«Αύριο θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια. Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη. Και όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, τότε οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν.».

Η απάντηση Γ. Οικονόμου

Σε ανάρτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρει ότι «παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα- είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο».

Ads

«Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης “Δεν Πληρώνω”, τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ» τόνισε.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι «χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ανάλογη γραμμή ήταν και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σημειώνει ότι γίνονται λιγότερες διακοπές ρεύματος σε σχέση με το 2017, όταν δηλαδή η χώρα ήταν στα μνημόνια.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα- είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο. Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα – δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης «Δεν Πληρώνω», τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ.

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν  φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συγκυρία είναι εκρηκτική και οι δυσκολίες για τους πολίτες μεγάλες. Η Κυβέρνηση, πέραν των όσων έχει ήδη κάνει, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Για αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.  Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει».