Την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, εάν μέχρι και το τέλος του προσεχούς Σαββατοκύριακου δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στο ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021. Την ίδια στιγμή, μέχρι κι εχθές 10/11 μόνον οκτώ ιδιώτες ιατροί είχαν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να εργαστούν -με το αζημίωτο- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ads

Σημειώνεται ότι για να προσελκύσει τους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ επί όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, η κυβέρνηση τους έχει καλέσει να εργαστούν πρωινό ωράριο, να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εφημεριών και να αμείβονται με 2.000 ευρώ, αφορολόγητα, αλλά και με 250 ευρώ ανά εφημερία, ανά μήνα.

«Έχουμε 1277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνομένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

Ads

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες», είπε.

Σχετικά με τις επιτάξεις γιατρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες».

Προσέθεσε δε ότι «επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση -και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα- και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών. Προσέξτε, αναφέρομαι στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά», δήλωσε προχθές ο Θάνος Πλεύρης.

«Δεν θα ξεκινήσουμε συνολικά. Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον σχεδιασμό που έχουμε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα το λύσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.