Με έγγραφο-διευκρίνιση στην ολλανδική Βουλή, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι για να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018.

Ads

«Στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ελληνικής ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού» επισημαίνει στο σημείωμα για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Με τον τρόπο αυτόν ο Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά ξεκαθαρίζει πως για ισοδύναμα και ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων ελάφρυνσης, με μειώσεις φορολογίας σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εάν εγκριθούν, θα εφαρμοσθούν μόνο για το επιπλέον του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αν για παράδειγμα, υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% , τότε τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για το ποσό της υπεραπόδοσης, δηλαδή στο 0,2%.

Ads