Απάντηση στην κριτική που δέχεται για την απόφασή του να αποσυνδεθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, όπως ορίζεται από τον νόμο πλαίσιο που ψηφίσθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, τονίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ της Πολιτείας και των Ιδρυμάτων δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές. Ο Γ. Μπαμπινιώτης σημειώσε επίσης ότι η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα ή όχι να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, με το Μαξίμου να ζητά πλήρη εφαρμογή του νόμου και λύσει της χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ. Στήριξη στις θέσεις του υπουργού Παιδείας παρέχει η σύνοδος των πρυτάνεων, θορυβημένη από το ενδεχόμενο να ματαιωθεί ο διάλογος, σε περίπτωση παραίτησής του.

Ads

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη μετά τη δήλωση – απάντηση του καθηγητή στην κριτική που δέχθηκε για τους χειρισμούς στο θέμα του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που μεταξύ άλλων άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του νόμου, ζητώντας παράλληλα να λυθεί το ζήτημα με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων από τον προϋπολογισμό του 2012.

«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μπαμπινιώτης. «Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» προσθέτει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρει ότι «καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα 24 πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης», ενώ μόνο σε επτά από τα 16 ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο. «Τελικά, […] ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται» επισημαίνει ο κ. Μπαμπινιώτης. Επαναλαμβάνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί, κάτι που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, και ότι «ο διάλογος για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές, όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ».

Ads

Συμπληρώνει ότι υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη δώσει το 24% του προϋπολογισμού «κατά παρέκκλιση του νέου νόμου». «Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια» τονίζει.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής διευκρίνισε ότι η μόνη εξαίρεση από τον προϋπολογισμό του 2012 έγινε λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Επισήμανε επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου.

«Νομίζω πως όταν ψηφίζουμε κάτι, πρέπει να το σεβόμαστε, όταν μάλιστα έχει πάρει τέτοιο αριθμό ψήφων και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη, να κυλήσει ο καιρός και να δούμε και τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ξηλώνουμε, ό,τι ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Χθες, η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε εμφανώς την ενόχλησή της για την υπαναχώρηση του διαδόχου της ως προς την εφαρμογή του νόμου. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι «ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν».

Νωρίτερα, σκληρή κριτική στον Γ. Μπαμπινιώτη, με αφορμή τους χειρισμούς του στο θέμα, άσκησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου (για τα ΑΕΙ), που επιτέλους με καθυστέρηση πολλών ετών ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την Παιδεία πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει», υπογραμμίζει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και το χειρότερο, προσθέτει, είναι ότι το μήνυμα αυτό εκπέμπεται παραμονές των εκλογών.

Στηρίζουν τον Γ. Μπαμπινιώτη οι πρυτάνεις
 
Στο μεταξύ, στήριξη στις θέσεις του υπουργού Παιδείας παρέχει η σύνοδος των πρυτάνεων, θορυβημένη από το ενδεχόμενο να ματαιωθεί ο διάλογος, σε περίπτωση παραίτησής του. Παράλληλα, στρέφει τα πυρά της στην προκάτοχο του κ. Μπαμπινιώτη Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «η ακραία στάση της προηγούμενης ηγεσίας, με τη διακοπή κάθε διαλόγου και επικοινωνίας εδώ και ένα χρόνο, με τη συστηματική δυσφήμιση, και με τη μη αξιοποίηση του παραγόμενου έργου των Πανεπιστημίων, δεν δύναται να εκτιμηθεί ότι αποτελεί προσφορά, ιδιαίτερα στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η χώρα».
 
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του κ. Μπαμπινιώτη:
 
(α) Αναμένεται να ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ που είχε «εκβιαστικά παγώσει για αρκετούς μήνες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, καθώς και το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο τους».
 
(β) Αναμένεται να εξεταστεί η πρόσθετη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που προέκυψαν από ενέργειες τρίτων, που σε πλήρη γνώση του PSI, ακόμα και το Δεκέμβριο του 2011, επέτρεπαν να μετατρέπεται η περιουσία των ΑΕΙ σε ομόλογα του Δημοσίου, εξανεμίζοντας τους βασικούς πόρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων (λειτουργικές ανάγκες, μισθοδοσία προσωπικού, σίτιση φοιτητών, συντήρηση υποδομών).
 
(γ) Συγκροτήθηκε μεικτή Επιτροπή, που σύντομα θα υποβάλει προτάσεις, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του Νόμου 4009/2011 για ορισμένες από τις οποίες, ως γνωστόν, σύσσωμα τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.
 
«Τα ανωτέρω», συμπληρώνουν οι πρυτάνεις, «εκτιμούμε ότι δεν συνιστούν τίποτα άλλο, παρά βασικές ενέργειες και αποφάσεις ενός Υπουργείου, που φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας».