Σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου του Άννας Διαμαντοπούλου άφησε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε νέα παρέμβασή του σχετικά με την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου για τα πανεπιστήμια. «Η τακτική της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ απέτυχες παταγωδώς. Αν ο νόμος εφαρμοζόταν, ίσως εγώ να μην ήμουν σε αυτή τη θέση», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.
 

Ads

Μιλώντας στη ΝΕΤ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν η διαφωνία του αυτή με τη μέχρι πρότινος πολιτική του υπουργείου συνιστά μομφή κατά Άννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε πως δεν πρόκειται παρά για την «περιγραφή της πραγματικότητας», προσθέτοντας πως «όσο κρύβουμε τις πραγματικότητες αφήνουμε ανοιχτά τα προβλήματα».
 
Παράλληλα, ο κ. Μπαμπινιώτης υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων – τουλάχιστον για φέτος – με την εφαρμογή του νόμου και επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αν θεωρηθεί ότι δεν καλύπτει επαρκώς τη θέση του.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μείζον θέμα είναι» ότι δεν έχει εφαρμοστεί από την πλειοψηφία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. «Η Πολιτεία δεν μπορεί να εκβιάζει τα πανεπιστήμια και να τα απειλεί, για να εφαρμοστεί ένας νόμος», τόνισε.
 
Όσον αφορά την απόφασή του για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που υπέστησαν απώλειες με το «κούρεμα» στα αποθεματικά τους, τόνισε ότι πρόκειται για την υπόλοιπη επιδότηση ώστε να βγάλουν τη χρονιά και να κλείσουν τους προϋπολογισμούς.
 
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι χωρίς πρόθεση που το όλο θέμα εστιάζεται στο χρηματικό», αντί να συζητούμε γιατί τόσοι πανεπιστημιακοί δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο. Για την «αποτυχία» στην εφαρμογή του νόμου, τόνισε, δεν φταίνε οι πρυτάνεις γιατί δεν εξουσιοδοτήθηκαν εκείνοι γι’ αυτό, αλλά κάποιοι εκτός πανεπιστημίων.
 
Ο κ. Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι η θέση από την οποία ξεκινά είναι ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», αλλά με μία διαφορετική τακτική, αυτή του διαλόγου. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα.
 
Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ως τον Ιούνιο θα στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «γιατί βοηθά στην εφαρμογή του νόμου».
 
Τέλος, επισήμανε ότι η παραίτησή του είναι ανοιχτό ζήτημα, αν κριθεί ότι θα βοηθήσει την κατάσταση. «Ούτε για δουλειά ψάχνω, ούτε για αξιώματα, ούτε πρόκειται να πολιτευθώ», τόνισε.

Σημειώενται πως σε χθεσινές της δηλώσεις, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε εμφανώς την ενόχλησή της για την υπαναχώρηση του διαδόχου της ως προς την εφαρμογή του νόμου. Όπως ανέφερε, «ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν».