Τη διαβεβαίωση ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις έως 1.300 ευρώ έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, πάντως ότι για πάνω από 1.300 ευρώ η κύρια σύνταξη παραμένει ίδια, αλλά η επικουρική επανυπολογίζεται. «Θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις σε πολλές κύριες συντάξεις, επειδή η εισφορά του 6% για την υγεία εφαρμόζεται επί του πραγματικού ποσού και όχι του υψηλότερου, εικονικού». Σύμφωνα με τον ίδιο, λιγότεροι από 20% των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα δουν μειώσεις από 8% έως 10% μεσοσταθμικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιζητεί συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και ομαδικών απολύσεων και αυτό θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει σε διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή υπουργών Εργασίας και ευρωπαϊκών συνδικάτων, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που είναι ασύμβατο με τις θέσεις του ΔΝΤ σ? αυτά τα ζητήματα. «Σκοπός είναι να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Ads

Ειδικά, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις και μόνο το ΔΝΤ ζητά να αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις. Θέλουμε ο κατώτατος μισθός να επιστρέψει στη συλλογική διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το σύστημα έπρεπε να γίνει πρώτα δίκαιο με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους. Εκτός από δίκαιο, θα έπρεπε να υπάρχει αντιστάθμιση των εισφορών και των παροχών και να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, πρέπει να φύγει η χώρα από την κρίση που είναι η οικονομική προϋπόθεση.

Η μείωση των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη εκδοθεί και ορισμένα μέτρα θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο και άλλα αργότερα. Όμως, οι δικαιούχοι θα τα λάβουν αναδρομικά από τον Αύγουστο. Η κάρτα αλληλεγγύης θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο, ενώ, όπως τόνισε, «ελπίζουμε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να ισχύσει άμεσα».

Για όσους χάσουν το ΕΚΑΣ στο τέλος του 2018, ο ίδιος υπογράμμισε ότι πολλοί από αυτούς θα δουν αύξηση στην κύρια σύνταξή τους, προσθέτοντας ότι η εθνική σύνταξη είναι γενική και δεν έχει προνοιακό χαρακτήρα, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά αυτά αντέχει η οικονομία.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αυτοχρηματοδότησής τους, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Όμως, δεσμεύθηκε να προηγηθεί συζήτηση με τα συνδικάτα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί το θέμα να είναι αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά εσωτερικής συζήτησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης των συνδικάτων θα γίνει σταδιακά από το 2017, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Τα συνδικάτα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, για να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Στο ζήτημα της ανεργίας, ο ίδιος παρατήρησε ότι τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης είναι μεν καλά με ρεκόρ 15ετίας, αλλά οι μισές, νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Ο αναπτυξιακός νόμος θα ενισχύσει την τάση για αύξηση της απασχόλησης, προσέθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην αδήλωτη εργασία, προσθέτοντας ότι προωθείται πρόγραμμα για την αντιμετώπισή του με τη συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχει εμπειρία. «Η ?μαύρη? εργασία είναι βαρίδι για την οικονομία και πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι».

Επίσης, παρατήρησε ότι ένα μέρος της «μαύρης» εργασίας είναι γκρίζο, υπό την έννοια ότι κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται πολλές ώρες, αλλά πληρώνονται και δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχει προσδιορισθεί πλέον ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των εισφορών ανάλογα με την επιχείρηση.

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με την υλοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν.