Πλειστηριασμός, δεν έχει γίνει για κανένα σπίτι από τον δήμο της Αθήνας.

Ads

Αυτό τόνισε, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Χαρακτηριστικά είπε: «Ο δήμος Αθήνας δεν έχει εκτελέσει ποτέ κανέναν πλειστηριασμό κατοικίας. Εξαντλεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τον πολίτη που έχει οφειλές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «μικρό είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν προσέρχεται σε διαδικασία ρύθμισης. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων κάνουν, ως προς την διαδικασία, ότι προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση «αν θέλει, ας προστατεύσει νομοθετικά την πρώτη κατοικία. Μόνος τρόπος, είπε, είναι να υπαχθούν και οι οφειλέτες του δημοσίου, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, στον νόμο που διέπει τα χρέη στις τράπεζες».

Ads

Για το λόγο αυτό, ανάφερε, έχει ζητήσει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις του δήμου.

Μεταξύ άλλων ο δήμος προτείνει την τροποποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων και να προβλέπεται για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι τώρα. Επίσης, να εξαιρείται η πρώτη κατοικία, με την εξόφληση του 25% της οφειλής να αίρεται η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού και ακινήτων του οφειλέτη και εφαρμογή της δημοτικής ενημερότητας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».