Το μήνυμα για αλλαγή σελίδας από την λανθασμένη πολιτική λιτότητας έστειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Γκίκας Χαρδούβελης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως έπραξε το «ανθρωπίνως δυνατό για την έξοδο από την κρίση», ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν δικής του εμπνεύσεως, αφού καταρτίστηκε το 2012.

Ads

Σημειώνεται πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και οι υπουργοί όλων τα παραγωγικών υπουργείων, εν όψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

«Είμαστε κατά των πολιτικών λιτότητας, αλλά υπέρ του λιτού βίου» ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες δημιουργούσαν, όταν δεν έκαναν σπατάλες, δεν είχαν φορτωμένες πιστωτικές κάρτες και επένδυαν τις οικονομίες τους, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

«Δεν ζητάμε άλλα λεφτά από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, μάς έδωσαν ήδη πολλά, αλλά έπεφταν σε μαύρη τρύπα, είπε και πρόσθεσε: «αλλάζουμε λογική αντιμετώπισης της κατάστασης και της βοήθειας». «Η νέα κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό την έξοδο από το αδιέξοδο», υπογράμμισε και επέκρινε τα ξένα ΜΜΕ που αφηγούνται με όρους μονομαχίας τις σχέσεις Ελλάδας- ΕΕ.

Ads

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε μάλιστα πως είχε επικοινωνία το απόγευμα της Δευτέρας με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και συμφώνησαν να αποδημήσουν από κοινού αυτά τα αφηγήματα. Επίσης ανακοίνωσε πως την Τρίτη μίλησε και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, για το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ελλάδα και την ΕΕ και ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί μαζί του τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο Παρίσι.

Στόχος μια «συμφωνία – γέφυρα»

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως ξεκινάει μια σειρά επαφών για συμφωνία-γέφυρα μεταξύ Ελλάδας – ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ. Στόχος, όπως είπε, είναι το «από το παλαιό πρόγραμμα η χώρα να οδηγηθεί σε νέο πρόγραμμα συνεργασίας». «Η διαβούλευση αυτή δεν θα είναι εύκολη», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το «κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως η ανατροφοδοτούμενη κρίση».

Όπως επισήμανε ο Γιάννης Βαρουφάκης «η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να γυρίσει όχι μία, αλλά τρεις σελίδες». «Η πρώτη είναι να εξέλθει η χώρα από τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, η οποία δημιουργήθηκε το 2010, διότι ένα προβλήμα φερεγγυότητας αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα ρευστότητας.

Η δεύτερη σελίδα -όπως είπε- σχετίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η λιτότητα. «Ήμαστε υπέρ του λιτού βίου» τόνισε κάνοντας δεικτική αναφορά σε Πόρσε Καγιέν στους στενούς δρόμους των Αθηνών. «Άλλο λιτός βιος και άλλο πυραμιδική λιτότητα» είπε και αποκάλυψε πως θα προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως η τρίτη σελίδα που θα γυρίσει αφορά στη λειτουργία του υπουργείου. «Δεν θα φέρουμε είτε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό συμβούλων» τόνισε.

Χαρδούβελης: Η οικονομία είχε απογειωθεί

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, προχώρησε σε ένα απολογισμό του τελευταίου διαστήματος, κάνοντας λόγο για «καλή χρονιά». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως αναμένεται ανάπτυξη 0,7% και πως «οι εκλογές ήρθαν τη στιγμή που η οικονομία είχε απογειωθεί». Ωστόσο, όπως είπε, «μετά από αυτές η αβεβαιότητα υποχώρησε».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε σε περιορισμούς που προέρχονται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι ως εκ τούτου η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει το αργότερο ως τον Ιούνιο – Ιούλιο. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να δοθεί πρόσθετη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε όπως είπε «να μην χαθούν κονδύλια 7,2 δισ. ευρώ και ειδικά τα έσοδα του 1,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP».

Ο ίδιος είπε πως για να «σκίσει» το Μνημόνιο η Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. «Πρέπει να δώσουμε τα λεφτά πίσω στο ΔΝΤ, για να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Βαρουφάκης: Αμετάκλητη δέσμευση η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, επισήμανε την Τετάρτη, μιλώντας στο CNN, ότι η Ελλάδα είναι «απολύτως και αμετάκλητα δεσμευμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη» και πως η κυβέρνηση δεν θα προτείνει στους εταίρους της ένα «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

Όπως δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να δείξει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των 28 ότι όλοι χάνουν, εξαιτίας του τρόπου που η Ε.Ε. διαχειρίζεται το ελληνικό ζήτημα από το 2010 έως και σήμερα. «Αυτό που θα προτείνουμε στους Γερμανούς, Γάλλους και άλλους εταίρους μας πέραν από τη διαχείριση του χρέους είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και να πείσει τον επίσημο τομέα να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει έως το τελευταίο λεπτό τους ιδιώτες δανειστές».