Τη μεγάλη τους έξοδο προς την ΠΓΔΜ επιχείρησαν την Καθαρά Δευτέρα πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων από τη γείτονα χώρα. Με οδηγό την απελπισία, αλλά κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες που η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι διακινήθηκε από «επιτήδειους», οι άνθρωποι που διεκδικούν μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό όνειρο κρατώντας τα παιδιά και τα λιγοστά τους υπάρχοντα στα χέρια πέρασαν τον ορμητικό χείμαρρο που χωρίζει το ακριτικό χωριό Χαμηλό με την άλλη πλευρά. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι πέρασαν σε σκοπιανό έδαφος, με το Reuters να ανεβάζει τον αριθμό στους 2.000.

Ads

Η μεγάλη απόδραση

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι εικόνες συγκλονιστικές. Κρατώντας τα παιδιά τους στα χέρια, μεταφέροντας ανθρώπους καθηλωμένους σε αναπηρικά καροτσάκια, δίνοντας χέρι βοηθείας στους ηλικιωμένους, οι άνθρωποι αυτοί έστειλαν ένα μήνυμα πολιτικής ανυπακοής στην Ευρώπη, που δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι τα σύνορα δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την απελπισία τους.

Ads

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν περάσει μέχρι στιγμής στο χωριό Μόνι, όπου ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει, για να μην τους επιστρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας.

Επιστρέφουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες που έμειναν πίσω

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι μόλις ξημερώσει θα μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Ωστόσο το γεγονός ότι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας, διέκοψε τα σχέδια τους με αποτέλεσμα κατά ομάδες να επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν το βράδυ σκηνές στο σημείο και τους εφοδίασαν με κουβέρτες και αδιάβροχα καθώς στην περιοχή επικρατούσαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο  αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σήμερα το πρωί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένα φυλλάδιο έδειξε τον δρόμο

Ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής και έγινε η αιτία το μεσημέρι της Δευτέρας πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν μαζικά την πορεία από τον καταυλισμό της Ειδομένης προς τα Σκόπια, περνώντας με κίνδυνο της ζωής τους από έναν χείμαρρο.

image

Το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, «ενημέρωνε» τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή, μόλις 5 χλμ, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος και κατέληγε σε ραντεβού στις 14:00, στην είσοδο του καταυλισμού, για να «περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί».

image

Επιπλέον, το κείμενο έφερε στο κάτω μέρος την υπογραφή Kommando Norbert Blüm, Γερμανού πρώην υπουργού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην Ειδομένη για να βοηθήσει, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της κίνησης.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να συζητηθεί  το θέμα της αντιμετώπισης προβλημάτων υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και η κατάσταση των εργασιών για την δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις υπαίθριες αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις οργανωμένα στους χώρους φιλοξενίας, και να υπάρξει εκεί αλλά και γενικότερα στους χώρους όπου κατασκηνώνουν οι πρόσφυγες διακριτική παρακολούθηση. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει περιμετρική φρούρηση των συνόρων στα πιθανά περάσματα.

Έκκληση προς τους πρόσφυγες για εμπιστοσύνη

Σε δήλωση του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων (όπως έγινε σήμερα) από «επιτήδειους» -όπως είπε – που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Η εμφάνιση αυτών των φυλλαδίων και η διανομή τους έχουν θέσει σε συναγερμότην ελληνική πλευρά, που εκτιμούν ότι ενδεχομένως να αποτελούν και προβοκάτσια ενόψει Συνόδου Κορυφής, ώστε να σφραγιστούν επ’αόριστον τα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάλιστα εντολή στον υπουργό Δημόσια Τάξης, Νίκο Τόσκα, να διερευνήσει πλήρως ποιοι, με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο βρίσκονται πίσω από την προτροπή για την χθεσινή έξοδο από την Ειδομένη.

Έκκληση προς τους πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να κατευθυνθούν σε οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας απηύθυνε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αυτοί που έκλεισαν την Βαλκανική Οδό δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Σχολιάζοντας δε την χθεσινή «απόδραση» από την Ειδομένη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια το να παρακινεί κάποιος τους πρόσφυγες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, δείχνοντας προς την κατεύθυνση παραοργανώσεων και ΜΚΟ.

«Πυρά» από τα Σκόπια

Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή τη χθεσινή «έξοδο» της Ειδομένης. Με ανάρτηση του στο twitter ο Σκοπιανός υπουργός καταλογίζει στη χώρα μας ότι ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να φεύγουν από παράνομα περάσματα.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Νίκολα Πόποσκι το χθεσινό περιστατικό ήταν «μαζική και οργανωμένη προώθηση προσφύγων, με σκοπό οι ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μέσα παράνομων διελεύσεων». «Η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού» , πρόσθεσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση».