Το Tvxs.gr μίλησε με υπαλλήλους φυλλακών και κρατούμενους, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως τα μέτρα που πάρθηκαν, όχι απλά δεν επαρκούν, αλλά οι φυλακές θα εξελιχθούν σε ωρολογιακή βόμβα αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, είναι θέμα χρόνου, να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση και από τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, μετά την επιστολή που έστειλαν οι γυναίκες κρατούμενες στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

«Τα μέτρα πρόληψης είναι σχεδόν μηδαμινά. Μάσκες δεν υπάρχουν ούτε για τους εργαζόμενους, απολυμαίνονται οι διάδρομοι μόνο καθώς η απολύμανση στους βασικούς χώρους είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας, λέει ο εργαζόμενος 1, στο tvxs.gr  «Η κοινότητα μας είναι από τις πιο ευάλωτες. Μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε αιτία διασποράς του ιού. Πέρα από τα επισκεπτήρια που συνεχίζονται αν και μειωμένα, υπάρχει και το προσωπικό που πηγαινοέρχεται» καταλήγει.

«Αν δεν έχει ζήσει κάποιος το περιβάλλον των φυλακών, δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο η εγκύκλιος έχει τόσα κενά. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι κρατούμενες και οι κρατούμενοι έχουν συνέχεια επαφή μεταξύ τους, μένουν κλεισμένοι στα κελιά κάποιες ώρες τη μέρα. Μας λένε λοιπόν, πως αν βρεθεί κρούσμα, θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο εντός των φυλακών θα πρέπει να απομονωθούν όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή. Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι εδώ μέσα θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Είναι 2000 στις ανδρικές φυλακές και 100 στις γυναικείες. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Πρέπει να κρούσματα, να μεταφέρονται εκτός φυλακής. Ζητάνε από εμάς, να φορέσουμε μία στολή και μια μάσκα και να τα φροντίζουμε; Με ποιες γνώσεις και ποιον εξοπλισμό;» υπογραμμίζει ο εργαζόμενος 2.

Ads

Όλοι συμφωνούν, πως έχουν ληφθεί κάποια μέτρα πρόληψης, όπως η θερμομέτρηση στις εισόδους και η μείωση των επισκεπτηρίων από δύο την εβδομάδα, σε ένα. «Αυτό δεν επαρκεί και κυρίως, δεν μας θωρακίζει. Γιατί εκτός από τα επισκεπτήρια, γίνονται μεταγωγές. Ζητάμε να γίνεται το τεστ σε κάθε κρατούμενο – κρατούμενη που έρχεται από άλλα ιδρύματα. Στις κλούβες μεταφέρονται είκοσι άτομα. Απολυμαίνονται; Όχι. Προχθές ακούσαμε, ότι κρατούμενη μεταφέρθηκε σε δικαστήριο και επέστρεψε στις φυλακές. Γίνονται συναντήσεις ζευγαριών. Συγγενείς κρατουμένων έρχονται και φέρνουν χρήματα για τους ανθρώπους τους στο λογιστήριο».

Το Τvxs.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αλλά δεν βρήκαμε κάποιον στα γραφεία, προφανώς λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί.