Την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα. Πρόκειται για τη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Ads

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “παράθυρο ελπίδας” την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες, που εγκαινίασε, σήμερα, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.

“Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα” είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

Ads

Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τους ανθρώπους των φυλακών – και τους κρατούμενους – και το ΚΕΘΕΑ για την προσωπική εργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν.

“Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης” τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια πρωτότυπη μονάδα στην Ελλάδα αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών, γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3000 άτομα και σε 6000 μέλη των οικογενειών τους.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Ήδη, οι πρώτοι 12 κρατούμενοι έχουν εγκατασταθεί στον χώρο και άλλα 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Διαβατών, επίσης προετοιμάζονται για να ενταχθούν σύντομα στην κοινότητα. Συνολικά περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και ήδη αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα Θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά.

Το εγχείρημα είναι καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα στις φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, με παράλληλο περιορισμό του κόστους για το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς οι απαιτήσεις φύλαξης είναι μειωμένες και οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία της Κοινότητας γίνονται από τα μέλη της.

Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων, η οποία είναι και τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η νέα αυτή δομή δείχνει συμβολικά αλλά και χειροπιαστά τον δρόμο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας. Όχι η τιμωρία από μόνη της, αλλά ο συλλογικός και ατομικός ταυτόχρονα αγώνας αλλαγής απομακρύνει από τη δυστυχία, το έγκλημα και τον κίνδυνο επανάληψής του».

Με το νόμο 4322/2015 έγινε πρώτα μια προσπάθεια για την ορθολογική αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αναπτυχθεί η δημιουργία δομών υγείας, απεξάρτησης και εκπαίδευσης.

Αυτήν την προοπτική ακολουθεί η δημιουργία ολοκληρωμένης θεραπευτικής κοινότητας, χωρητικότητας 84 ατόμων (κρατουμένων/θεραπευομένων) με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά την αποφυλάκιση όσοι έχουν περάσει απ’ αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν στις ανάλογες δομές που λειτουργούν στην κοινότητα, ώστε να ολοκληρώσουν την κοινωνική τους επανένταξη.

Το υπουργείο ακόμα σημειώνει ότι «η απεξάρτηση, μέσα στη φυλακή, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλο το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς δείχνει ότι ο χρόνος κράτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επωφελώς τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Έτσι, η απεξάρτηση υπηρετεί την αληθινή αντεγκληματική πολιτική». Και καταλήγοντας τονίζει ότι «θα συνεχίσει σ’ αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζοντας και υλοποιώντας θετικές δράσεις που θα μετατρέπουν τον χαμένο χρόνο της φυλακής σε δημιουργικό χρόνο».