«Σε αντίθεση με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της Ευρώπης», αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους για τον Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο υπάρχουν και δηλώσεις του, αλλά και αιχμές της εφημερίδας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Η βρετανική εφημερίδα μεταξύ άλλων αναφέρεται στις πρόσφατες ευρωεκλογές και γράφει πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και «να σπάσει το πλαίσιο του Μερκελισμού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και τόνισε πως «χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό deal αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε τη σημασία που θα έχει να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και υπογράμμισε πως στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί η ίδια η Ε.Ε. και όχι να διαλυθεί.  «Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία περιφερειακών κρατών» υπογραμμίζει. Όπως σημειώνει «έχουμε να πληρώσουμε 10 δισ. ευρώ ετησίως σε τόκους και την ίδια στιγμή να «τρέχουμε» ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση». «Θα επουλώσουμε τις πληγές και τις αδικίες των χρόνων του μνημονίου. Και ο κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Για το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία, και σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις»,

Ads

Αναφορά γίνεται και στο οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο όπως σχολιάζει η εφημερίδα αποτελείται από ακαδημαϊκούς με σπουδές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ το άρθρο με έμφαση αναφέρεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης σε ένδειξη αλληλεγγύης να προχωρήσουν σε μείωση του χρέους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζει ότι οι ετήσιες πληρωμές για το χρέος μπορούν να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο επιτρέποντας στη χώρα να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον σκληρά πιεσμένο πληθυσμό και να πυροδοτήσει ανάπτυξη».

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της στροφής του στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεχάσει τη βάση του. Μία εβδομάδα μετά το Αμπροσέτι, γύρισε στην Ελλάδα, στην ετήσια εμπορική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας στους υποστηρικτές του υποσχέσεις ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα μη ανταγωνιστικά προ κρίσης επίπεδα, θα επιδοτήσει ενοίκια και θα παράσχει κουπόνια σίτισης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. “Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες (των ετών του μνημονίου) … και όλοι όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν τις δουλειές τους πίσω!”, είπε ο κ. Τσίπρας, που ακούστηκε περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό» καταλήγει το άρθρο.