Στο νούμερο 19, στην τελευταία θέση δηλαδή της λίστας που δημοσιεύουν κάθε χρόνο οι Financial Times αξιολογώντας τις επιδόσεις των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δίνει μάχη στον πάτο της λίστας, όπως και η οικονομία της χώρας του» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Σε μια μόλις θέση πάνω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έρχεται ο Ιταλός Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργός οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Ads

 
Απογοητευτικές κρίνει η εφημερίδα και τις επιδόσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος βρίσκεται στην 15η θέση. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Σουηδός Άντερς Μποργκ που αν και εκτός ευρωζώνης του αποδίδονται τα εύσημα καθώς η οικονομία της χώρας του κινήθηκε πολύ καλά το 2011. Όσο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τερμάτησε στην δεύτερη θέση.

image
 
Η αξιολόγηση των υπουργών γίνεται όπως αναφέρει η εφημερίδα «με πολιτικο-οικονομικά κριτήρια και βάσει της αξιοπιστίας στις αγορές».
 
Το πολιτικό κομμάτι γράφουν οι FT διαμορφώνεται από «τις γνώμες εφτά κορυφαίων οικονομολόγων που έκριναν τους υπουργούς βάσει τριών κριτηρίων: την διαύγειά τους, δηλαδή το πόσο καλά κατανόησαν τα γεγονότα. Τον αντίκτυπό τους στην ευρωπαϊκή σκηνή και την αποτελεσματικότητά τους στην χώρα τους». Η εφημερίδα σημείωνει πάντως ότι κρίση σε αυτή την περίπτωση είναι υποκειμενική.