Ρεπορτάζ του Mathias Ohanian στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Μήνυμα ελπίδας από την Ελλάδα» επισημαίνει ότι σύμφωνα με οικονομολόγους, στις αρχές του 2012, η οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά πάλι ανάπτυξη.

Ads

 
«Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, η ελληνική οικονομία παρουσίασε και πάλι στις αρχές της φετινής χρονιάς σημάδια ανάπτυξης» σημειώνει το ρεπορτάζ και σημειώνει «το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο περίπου 0,5% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι τραπεζών με βάση νέα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».
 
«Με δεδομένη την έντονη αβεβαιότητα, αυτό αποτελεί μια μικρή αχτίδα ελπίδας», δηλώνει στην εφημερίδα, ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος της Dekabank. Σημειώνει πάντως ότι συνολικά η οικονομική κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
 
Το θετικό πρόσημο έρχεται σε αντίθεση με τη συχνά εκφραζόμενη άποψη σκεπτικιστών, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία δεν έχει καμία ελπίδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, η δομική προσαρμογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σημειώνουν οι FT Deutschland.
 
Οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 16,6%. Συνολικά, οι εξαγωγές συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τη Dekabank. Επιπλέον, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν λίγο, μετά την έντονη μείωσή τους το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Dekabank, το ΑΕΠ αυξήθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2012 κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εμπειρογνώμονες της Barclay’s Capital υπολογίζουν την αύξηση στο 0,6%, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
«Στην πραγματικότητα όμως», τονίζεται στο δημοσίευμα «είναι λίγες οι πιθανότητες να σημαίνει η ελαφρά ανάπτυξη στην αρχή της χρονιάς γενικότερη αλλαγή των οικονομικών τάσεων».
 
«Το θετικό πρόσημο ακολούθησε μία ιδιαίτερα έντονη μείωση, της τάξης του 5,5%, κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και επενδύσεις κατέρρευσαν στις αρχές του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο» όπως δήλωσε ο οικονομολόγος της Dekabank Scheuerle. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά συγκρατημένοι» πρόσθεσε.