Αδιευκρίνιστη παραμένει η πορεία του παγιδευμένου φακέλου μέχρι να φτάσει στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, με τον συνοδό ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού να περιγράφει τις κινήσεις του σχετικά με τον έλεγχο της αλληλογραφίας, αλλά και με την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής να διαψεύδει το μέρος της εκδοχής του φρουρού που την αφορά.

Ads

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός που είχε αναλάβει τον έλεγχο της αλληλογραφίας αναφέρει ότι παρέδωσε τον εν λόγω φάκελο στην Βουλή για έλεγχο και ότι μόλις ολοκληρώθηκε του τον επέστρεψαν.

Η μαρτυρία του συνοδού ασφαλείας έχει ως εξής:

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι» αναφέρει στην κατάθεσή του ο συνοδός ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου και συνεχίζει: «Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα».

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του.

Η διαδικασία, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του Λ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας

Φίλος του Λουκά Παπαδήμου εξερχόμενος από τον «Ευαγγελισμό» είπε στους δημοσιογράφους ότι ο παγιδευμένος φάκελος στάλθηκε για έλεγχο στη Βουλή, κι όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, πηγές Φρουράρχου της Βουλής διαψεύδουν ότι ο έλεγχος έγινε εκεί.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν, πως την μέρα του χτυπήματος δεν καταγράφηκε άτομο της προσωπικής ασφάλειας του Λ. Παπαδήμου να παραδίδει φάκελο για έλεγχο.

Στο μεταξύ, τις πρώτες στιγμές που έφτασε στον Ευαγγελισμό ο τραυματισμένος από την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου, Λουκάς Παπαδήμος, περιγράφει ο γιατρός που τον χειρούργησε.

«Δεν μπορούσε να πει πολλά. Έτρεμε. Ήταν σοκαρισμένος» τόνισε.

Μιλώντας στην τηλεόραση ο γιατρός περιέγραψε τις πρώτες σκηνές που αντίκρισαν: «Αμέσως τρέξαμε στα εξωτερικά ιατρεία και τον είδαμε στο φορείο. Ήταν γεμάτος αίματα. Αντιμετωπίσαμε τα τραύματα για αν σταματήσουμε την αιμορραγία. Ελέγξαμε την αναπνοή του, τα ζωτικά του σημεία. Πήραμε εξετάσεις αίματος και στη συνέχεια κανονίσαμε να γίνει μια επείγουσα αξονική τομογραφία». Οπως είπε ήταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός απορούσε πώς συνέβη η έκρηξη. «Πώς συνέβη αυτό; Αφού ο φάκελος είχε ελεγχθεί δύο φορές» είπε στον χειρουργό του το πρωί της Παρασκευής στη ΜΕΘ.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, «πλέον, είναι πολύ πιο ήρεμος και ομιλητικός, το πρόσωπό του λάμπει, αλλά παραμένει προβληματισμένος για την πορεία της υγείας του. Δεν φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα εκτός από το μηρό όπου είχε βαθύ τραυματισμό αι αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες νοσηλείας και περιποίησης».