Ξεπέρασαν τις 23.000 οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Frontex.

Ads

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίτων» στην κεντρική Μεσόγειο, 5.400 άτομα διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο βρέθηκαν και 55 νεκροί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν στο αμπάρι ξύλινου σκάφους που εντοπίστηκε από το σουηδικό πλοίο Poseidon.

«Ήταν μία πολύ σκοτεινή εβδομάδα. Είμαστε βαθιά λυπημένοι από τους θανάτους των προσφύγων κοντά στις ακτές της Λιβύης και στο φορτηγό στην Αυστρία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Εξάλλου, σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Φαμπρίς Λεγκέρι δηλώνει ότι οι άνδρες της λετονικής συνοριοφυλακής που συμμετέχουν στη δύναμη του Frontex δεν έκαναν καμία χρήση όπλων κατά το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου πρόσφυγα.

Ads

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex ζητά από τις ελληνικές αρχές να παρέχουν στον οργανισμό πληροφορίες για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς έγινε.

Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες αυτές θα αξιοποιηθούν από τον οργανισμό για εσωτερική αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών των επιχειρήσεων που συντονίζονται από αυτόν.

Στον Πειραιά δύο πλοία με 4.230 πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά καταπλέουν εντός της ημέρας δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία από τη Μυτιλήνη, μεταφέροντας περίπου 4.230 πρόσφυγες.

Στις 12 το μεσημέρι αναχώρησε από τη Λέσβο το καταμαράν «ΤΕRA JET» με σημαία Κύπρου αφού παρέλαβε 1.730 μετανάστες. Αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 21:30 το βράδυ. Στο νησί βρίσκεται αυτή τη στιγμή και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που αναμένεται να αναχωρήσει εντός της ημέρας με άλλους 2.500 ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες τα εμπλεκόμενα υπουργεία σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αναμένεται να απλοποιήσουν τις διαδικασίες σχετικά με τις ταυτοποιήσεις προσφύγων στα νησιά αλλά και τη διάθεση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια πρώτη αποσυμφόρηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται και διάθεση τρίτου πλοίου για μεταφορά προσφύγων. Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό «Κρήτη 1» που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για επισκευές στην Ουκρανία και αναμένεται στον Πειραιά πιθανότατα από Δευτέρα.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 1.192 άνθρωποι διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε 31 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά εκτυλίχθηκαν στα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Κω και Μεγίστης.