Φρένο στις απεργιακές κινητοποιήσεις φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση προωθώντας βασικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο. Το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης θα συζητηθεί με την τρόικα στην επικείμενη επίσκεψή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνατην Παρασκευή. Η κυβέρνηση στοχεύει η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση τού αναφέρει πως «θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησης» αυτών των «προτάσεων». Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, τέσσερις είναι οι ανατροπές που σχεδιάζονται:

  • Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.

  • Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

    Ads
  • Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

  • Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Η πρώτη αντίδραση από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ήρθε από τον Δημήτρη Καρύδη που δήλωσε στο Mega: «Είχε τεθεί και παλιότερα και το είχαμε απορρίψει. Και τώρα θα το κάνουμε». 

Αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη διαφωνία του με «προτάσεις» για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, σχετικά με τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και τον νόμο για τον συνδικαλισμό.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82). Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους. Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων. Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις προθέσεις τις κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων “επενδυτών”  μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».

Επίσης, τόνισε πως, «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Δ. Στρατούλης «στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας». «Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική  απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα» κατέληξε.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει

«Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται αυτό που σταθερά λέει το ΚΚΕ, ότι η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύεται αναπόσπαστα με την καταστολή και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών», αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία» προσθέτει ο Περισσός. «Το αυτονόητο δικαίωμα στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αποτελούν την ασπίδα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα διαρκείας της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν τίθενται σε “διαπραγμάτευση”», καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ: Αποδομούν κάθε προστατευικό πλαίσιο

«Οι κυοφορούμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που θίγουν εναπομείναντα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αποκαλύπτουν προθέσεις αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η αντίδραση των προοδευτικών κομμάτων, των συνδικάτων και του κόσμου της εργασίας, πρέπει να είναι άμεση. Κάθε απόπειρα που απειλεί να ισοπεδώσει τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις πρέπει να αποκρουστεί», αναφέρει σε σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ.