Περιορισμούς στα ανεξέλεγκτα δάνεια που λαμβάνουν οι βουλευτές μέσω του «Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών», θέτει ο νέος Κανονισμός της Βουλής που εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόταση του προέδρου Νίκου Βούτση.

Ads

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό μπαίνει πλέον όριο στο ποσό που εκάστοτε βουλευτής μπορεί να λάβει ως άτοκο δάνειο. Πιο συγκεκριμένα για τους νυν βουλευτές το «ταβάνι» καθορίζεται στα 15.000 ευρώ, ενώ για τους πρώην στα 7.500 ευρώ. Παράλληλα η Βουλή θα μπορεί επίσης μέσω των ΔΟΥ να παίρνει πίσω τα «χρωστούμενα» από τους «μπαταχτσήδες» βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 70 νυν και πρώην βουλευτές που έλαβαν δάνεια από τον «Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας» δεν τα αποπληρώνουν. Για αυτό στον κανονισμό εισάγεται για πρώτη φορά ένας μηχανισμός για είσπραξη των οφειλών μέσω της εφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο αλλάζει το καθεστώς αναγνωρίζοντας πλέον «δάνειο» και όχι «βοήθημα», όπως ήταν μέχρι σήμερα. Η διαδικασία θα ξεκινά αν δεν πληρωθούν τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρώην βουλευτές οφείλουν συνολικά το ποσό των 700.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν εφεξής να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά σε 48 δόσεις. Ήδη, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει στείλει σχετική επιστολή, ώστε να αποπληρώσουν έστω και με δόσεις όσα χρωστούν.  Μέχρι στιγμής σχεδόν οι μισοί εκ των 70 έχουν συνετιστεί και ευαισθητοποιηθεί, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως όσοι έστειλαν απαντητική επιστολή δικαιολογήθηκαν με επιχειρήματα, όπως το γεγονός ότι ήταν άνεργοι ή ότι δεν είχαν ρευστότητα.

Ads