Σαφή θέση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάθεσης των self test μέσω των σούπερ μάρκετ παίρνει μέσω ανακοίνωσής του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, «κόβοντας» επί τη ουσία την οποιαδήποτε συζήτηση.

Ads

«H διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία» ανέφερε ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Τις σκέψεις για διάθεση self test από τα σούπερ μάρκετ αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν τις διέψευσε αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για πώληση αλλά μόνο για διανομή.

Οι εν λόγω διαρροές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση εκ μέρους των φαρμακοποιών, με τις πληροφορίες του tvxs.gr να αναφέρουν πως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσανατολιζόταν στην διακοπή της διάθεσης των δωρεάν self test σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε σε αυτή την κίνηση. Μάλιστα, ο ΦΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Σήμερα εμφανίστηκε διαρροή φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, όπου αναφέρει ότι η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει τα self test μέσω των σούπερμάρκετ.

Ads

 

Η χρονική στιγμή όπου παίρνει αυτή την απόφαση βρίσκει τα φαρμακεία εξουθενωμένα από την διανομή των self test, τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό, και την καθημερινή εξυπηρέτηση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και η ευχαριστήρια στάση της κυβέρνησης προς αυτή την υπερπροσπάθεια είναι να διοχετεύσει τα self test προς τους συνήθεις φίλους της. Σε κάθε περίπτωση  αναμένουμε και την επίσημη θέση της Κυβέρνησης για να πράξουμε τα δέοντα» σημειώνε χαρακτηριστικά ο ΦΣΑ.
 
Από τη μεριά του, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr, τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση, της διανομής τεστ από τα σούπερ μάρκετ, τα 10.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα αποσυρθούν από τη διαδικασία.