Ενώ τα σενάρια ήθελαν την ΠΓΔΜ να απαντάει εντός των επόμενων ωρών στην πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, με δύο ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών πάτησαν «φρένο», υπογραμμίζοντας πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη» στο θέμα του ονόματος.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε ως ορόσημο την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28-29/6), τονίζοντας πως «για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη». Πληροφορίες από τη ΠΓΔΜ αναφέρουν πως η συμφωνία φαίνεται πως δεν είναι θέμα ωρών, αλλά ίσως ημερών, ενδεχομένως και εβδομάδων. 

Λίγη ώρα αργότερα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα αλλά ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ίσως μπορέσουμε να καλέσουμε την Αθήνα πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, τα λέει όλα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά είναι εξίσου σημαντικό να βρούμε μία μόνιμη λύση που θα είναι 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε και εξήγησε ότι θα ήθελε να πάρει και αύριο τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, αν αυτό ήταν εφικτό αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ads

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, και κυρίως την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε με νόημα: «Εχουμε μία καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».