Κάπου στο 2000 με αφορμή τα κρούσματα από τη νόσο των τρελών αγελάδων στο στόχαστρο είχε βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, το κοκορέτσι. Σήμερα, για χάριν του μνημονίου και της χώρας ο ΟΟΣΑ αποφάσισε ότι ο εχθρός της οικονομίας είναι το χύμα τσίπουρο.

Ads

Η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που διέπουν, μεταξύ άλλων, τον κλάδο των ποτών και συγκεκριμένα προτείνουν την απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας χύμα τσίπουρου και συναφών προϊόντων.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ συμπεραίνει ότι ετησίως 17 – 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, την ώρα που 67 μεγάλες μονάδες του κλάδου παράγουν 3 εκατ. λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης και περίπου 30.000 μικρών αποσταγματοποιοί  που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκατ. λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται.

Ads

Η προοπτική να απαγορευτεί η παραγωγή του χύμα τσίπουρου, μια διαδικασία που αποτελεί βαθιά παράδοση στην ελληνική περιφέρεια, στάθηκε αφορμή για σπαρταριστά σχόλια στο Twitter. Ιδού μερικά: