Ένα βιβλίο με ειδικό… ελληνικό ενδιαφέρον κυκλοφόρησε σήμερα στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. 

Ads

Το βιβλίο των Antonin Andre και Karim Rissouli έχει τον τίτλο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» και σταχυολογεί κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δυο συγγραφέων με τον Ολάντ κατά την περίοδο 17 Φεβρουαρίου 2012 – 24 Μαΐου 2016.

Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται φυσικά στα κεφάλαια που αφορούν τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. 
 
Το κεφάλαιο «20» με τίτλο: «Ο φίλος Τσίπρας» είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. 

Αντίστοιχα και το κεφάλαιο «21», με τίτλο: «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω». 

Ads

Στο κεφάλαιο αυτό ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα».

Και προσθέτει: 

«Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ , τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».