Σημαντικά αυξημένα είναι τα οικογενειακά επιδόματα από το πρώτο παιδί στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, ενώ και στις μεγαλύτερες κλίμακες «δεν μειώνεται τίποτε» όσο αυξάνεται ο αριθμός των τέκνων, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε, αναφορικά με την αναπηρία, ότι ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ ο νέος πίνακας με όλα τα ποσοστά, ενώ δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπήρου για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων.

«Ακούσαμε τα πάντα, ότι θα κόβαμε και τα επιδόματα μεταφοράς … μόνο έτσι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία και τα συγκροτήματα που την υποστηρίζουν. Άλλα επιχειρήματα πλην του ψεύδους και του τρόμου δεν υπάρχουν», είπε η Θ. Φωτίου. «Επί ένα χρόνο η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν με το ότι κόβουμε τα κοινωνικά επιδόματα, τα προνοιακά … ξεκινούσαν με το ότι κόβουμε τα αναπηρικά, ενώ διαβεβαιώναμε ότι δεν πρόκειται να κοπούν και δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα … συνέχιζαν τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν τον πιο ευάλωτο κόσμο, τους ανάπηρους», όπως είπε.

«Όχι μόνο δεν κόψαμε τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά εντός των ημερών βγαίνει ο ΕΠΠΠΑ (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας), ένας τόμος 500 σελίδων, προϊόν δουλειάς ενάμιση έτους από γιατρούς του ΕΦΚΑ και εκπροσώπων του κόσμου των ΑΜΕΑ. Είναι συμφωνημένος από όλους, επικαιροποιημένος πίνακας όλων των αναπηριών που υπάρχουν και των ποσοστών που αποδίδονται», τόνισε η υπουργός και «πλέον, προχωρούμε στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Αναπήρου, ώστε να μην ταλαιπωρείται πλέον».

Ads

Αντίστοιχα, η ίδια τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα επιδόματα όχι μόνο για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά «και για το τρίτο», συνέχισε η κ. Φωτίου.

Επιπλέον 260 ευρώ άμεσα και όχι το 2019, όπως προέβλεπαν τα αντίμετρα

«Αντί του “κόφτη” που μας έλεγαν τόσο καιρό και των παλαιότερων προτάσεων των θεσμών για περικοπές, καταφέραμε μέσω της εξοικονόμησης δαπανών να βάλουμε όλα τα χρήματα και να το δεχτούν και οι θεσμοί … εξοικονομήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι για κοινωνικές δαπάνες και ειδικά για τα οικογενειακά επιδόματα 260 εκατ. ευρώ … στα υφιστάμενα 650 εκατ. ευρώ που δεν πειράζονται. Αυτό σημαίνει 910 εκατ. ευρώ», όπως είπε η κ. Φωτίου.

Θύμισε ότι «αυτό ήταν η πρόταση της κυβέρνησής μας για τα αντίμετρα του 2019, 260 εκατ. ευρώ επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα … φέραμε το 2019 μπροστά», αλλά και «το πώς αντιμετώπισε η αντιπολίτευση τα αντίμετρα, μας έλεγε “αφήστε τα αυτά, δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα από όλα αυτά”. Όχι μόνο υλοποιούμε, αλλά τα φέρνουμε και νωρίτερα.

Ανέλυσε μάλιστα το τι σημαίνουν τα 910 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μηνιαίως:

  • για ένα τέκνο, από 40 ευρώ σε 70 ευρώ
  • για δύο τέκνα, από 80 ευρώ σε 140 ευρώ
  • για τρία τέκνα, από 242 ευρώ σε 280 ευρώ

Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι ενισχύσεις για τις τετράτεκνες, πεντάτεκνες κτλ. οικογένειες, στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία. Σε υψηλότερες εισοδηματικές κλίμακες μειώθηκαν κατά τι οι ενισχύσεις για μικρότερο αριθμό τέκνων, αλλά όσο αυξάνονται «δεν μειώνεται τίποτε», συνέχισε η κ. Φωτίου.

Σημείωσε παράλληλα ότι ένα εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ ανά τέκνο που προϋπήρχε «ενσωματώθηκε» στις νέες, αυξημένες κλίμακες. Όπως ανέφερε ως παράδειγμα, με το παλιό σύστημα μία τρίτεκνη οικογένεια λάμβανε ανά τέκνο 40 ευρώ το μήνα, δηλαδή 120 ευρώ, ενώ με άλλα 42 ευρώ το μήνα που αναλογούν από το εφάπαξ ανά τέκνο, προστίθετο αντίστοιχο ποσό, δηλαδή 242 ευρώ συνολικά μηναίως. Τώρα, αυτό το σύνολο αυξάνεται στα 280 ευρώ.