Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου. Ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή, ενώ οικισμοί έχουν εκκενωθεί. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, που εκκενώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σήμερα το πρωί εκκενώθηκαν και  οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί, Μάζη και Παρασκευά, αλλά και το Αλεποχώρι, λίγες ώρες αργότερα.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, επτά πεζοπόρα τμήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν με ρίψεις νερού και τα ενάερα μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στο μέτωπο συνδράμουν και υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες. 

image

Ads

image

image

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, λόγω των δυτικών ανέμων, η φωτιά έχει πλέον κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση»

Παράλληλα, μιλώντας στο ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε πως «είναι πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά. Είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη η κατάσταση.  Όμως, έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη για την κατάσβεση της φωτιάς». «Η περιοχή αυτή κάθε χρόνο μας δίνει μεγάλες φωτιές. Παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, αλλά… Είχαμε και πέρυσι φωτιά στο Λουτράκι», συμπλήρωσε ο κ. Νίκας.

Δήμαρχος Λουτρακίου:  «Έχουν καεί σπίτια»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Λουτρακίου τόνισε πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι ενώ τα πρώτα αεροπλάνα απογειώθηκαν για να συνδράμουν στη κατάσβεση. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου είπε πως έχουν καεί 2-3 σπίτια αλλά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ενώ ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν για την Αθήνα. Τα σπίτια που κάηκαν είναι στο Σχίνο όπου και ξεκίνησε η εστία της φωτιάς. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να πει ακόμη για το ακριβές σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ το σημείο της φωτιάς δεν είχε καεί ποτέ στο παρελθόν.

image

image

Πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου: «Δράμα»

«Εδώ είναι ένα δράμα. Ήταν ένα παρθένο δάσος, ένας πυρήνας ζωής, καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά πηγαίνει προς Αλεποχώρι. Έχει γίνει εκκένωση, έχουν φύγει οι κάτοικοι. Πριν λίγο η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια στον οικισμό Βαμβακιές. Στη Μαυρολίμνη κάηκαν σκάφη και σπίτια. Πέρασε από τη θάλασσα. Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχουν καεί», εξήγησε μιλώντας στο Mega o πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου.

Στάχτες σε μπαλκόνια και καπνοί στον αέρα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας


Καπνοί και στάχτες από τη μεγάλη φωτιά έφτασαν σε πολλές περιοχές της Αττικής. Όπως γράφουν πολλοί χρήστες στο Twitter, οι καπνοί στην ατμόσφαιρα και οι στάχτες έφτασαν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Πειραιά, Νέα Σμύρνη, ακόμα και Χαλάνδρι.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς

image