Φωτιά πήρε το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής, μετά από φάρσα που υπόσχονταν δωρεάν ίντερνετ.

Ads

Το ενδιαφέρον της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρατηρήθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κλήσεων προς τον αριθμό άμεσης ανάγκης 199. Ο αριθμός των κλήσεων ήταν μάλιστα τέτοιος που παρατηρήθηκε υπερφόρτωση του συστήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ανταπόκριση στα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε το φαινόμενο προκάλεσε μήνυμα που κυκλοφόρησε μέσω facebook και το οποίο προέτρεπε τους χρήστες του να καλέσουν τον αριθμό 1998 για να κερδίσουν ως δώρο 500 ΜΒ δεδομένων ή 500 λεπτά χρόνου ομιλίας για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αποτέλεσμα ήταν μεγάλος αριθμός χρηστών της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης που έβλεπαν την κακόβουλη ανάρτηση, να καλούν τον ανωτέρω αριθμό, τα τρία πρώτα ψηφία του οποίου αντιστοιχούν στον πανελλαδικό αριθμό ανάγκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199) και η κήση να καταλήγει στην Πυροσβεστική.

Ads

Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό χρήστη του διαδικτύου ο οποίος ανάρτησε το εν λόγω μήνυμα.