Δύσκολη νύχτα με τη φωτιά στο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, αλλά εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. 

Ads

Το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Άγιος Γιώργης, Μέλαμπες, Ορνέ και Άγιος Παύλος.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες τοπικών μέσων, οι φλόγες κύκλωσαν τον οικισμό Μέλαμπες και τελικά η φωτιά πέρασε από το χωριό.

Οι φλόγες κατευθύνονται και προς τα Σαχτούρια και προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες, όπως είπαν στο neakriti.gr, βλέπουν τους καπνούς με την μυρωδιά του καμένου να είναι έντονη. Οι πολίτες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η φωτιά να βρεθεί κοντά στα σπίτια και τα καταστήματά τους και προσπαθούν με λάστιχα να καταβρέξουν την περιοχή, θέλοντας να αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα. 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, είχε ξεσπάσει και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή του Κόρακα στο Ροδάκινο του Αγίου Βασιλείου, το οποίο ωστόσο το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο. Σε αρκέτες περιοχές απο όπου έχει περάσει το πύρινο μέτωπο, έχει κοπεί το ρεύμα. Ένα πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι. 

Ads

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο, Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr: «Η νύχτα θα είναι δύσκολη. Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανόλης Περαβλιδάκης, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, τόνισε πως: «Η κατάσταση στους Μέλαμπες και στην γύρω περιοχή είναι έκρυθμη, δεν βοηθούν οι άνεμοι. Έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση κατοίκων στα χωριά, Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σαχτούρια. Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Να ακούν τις οδηγίες, γιατί πάρα πολλοί δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα θα θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους».

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή που βρέθηκε στην περιοχή με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη. «Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο Γιάννης Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς.