Γερμανία: 2,5 δις. Γαλλία 1,1 δις. Ιταλία 570 εκατ. Ισπανία 6 δις. Αυτά είναι τα ποσά που άντλησαν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μέσα από την αξιοποίηση της περιβόητης λίστας Φαλσιάνι. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για τη συλλογή επιπλέον φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με την Ελλάδα, οι επίσημες αρχές της οποίας εδώ και 20 μήνες «παίζουν την κολοκυθιά» με τα ονόματα 2.000 φερόμενων ως Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Είναι τέτοιος ο αντίκτυπος από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν ώστε τις τελευταίες ώρες δημιουργούνται έντονες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αποχώρηση Ραγκούση. Σταθόπουλος στο tvxs.gr: Η λίστα είναι αξιοποιήσιμη καθώς αφορά βαριά εγκληματικότητα Φαλσιανί: Στη φυλακή γιατί αποκάλυψε τους φοροφυγάδες

Ads

Στην Ευρώπη

Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC, «σηκώνει» τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία 130.000 καταθετών της τράπεζας στη Γενεύη τα οποία αποκαλύπτει στις ενδιαφερόμενες χώρες το Μάρτιο του 2009.

‘Εκτοτε, οι γαλλικές αρχές δρομολόγησαν εξελίξεις οι οποίες ώθησαν περισσότερους από 4.000 Γάλλους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες οι οποίες αφορούσαν καταθέσεις τους στην Ελβετία, με αποτέλεσμα να αντληθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 1,1 δις.

Ads

Αντίστοιχα, μετά την αξιοποίηση στοιχείων που αφορούσαν σχεδόν 7.000 καταθέτες, οι ιταλικές αρχές διασφάλισαν 570 εκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, η λίστα Φαλσιανί απέδωσε τουλάχιστον 6 δις ευρώ. Ακόμη και η Γερμανία ενίσχυσε περαιτέρω τα δημόσια ταμεία της με περισσότερα από 2,5 δις.

Ανάμεσα στους έχοντες των παραπάνω χωρών οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ήταν επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού βίου.

Στην Ελλάδα

Το μέρος της περιβόητης λίστας το οποίο αφορούσε στην Ελλάδα έφτασε το Δεκέμβριο του 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δια χειρός της ομολόγου του, σημερινής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε κατάσταση μόλις με 20 ονόματα από τα περίπου 2.000 στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και τον Ιούνιο του 2011, προτού αντικατασταθεί στο υπουργείο, παραδίδει στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα.

Ο κ. Διώτης χαρακτηρίζει άτυπο, ως προϊόν υποκλοπής, το ηλεκτρονικό αρχείο και αποφαίνεται ότι γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ενημερώνει σχετικά και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο τελευταίος, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η λίστα δεν είχε φτάσει στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Σ.Στασινόπουλο, το Σεπτέμβριο του 2012 παρέχει το υλικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κοινοποιοεί το αρχείο στον κ. Στασινόπουλο, ο οποίος το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.