Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε πως προωθείται μηχανισμός «τακτοποίησης» των καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και σύντομα το σχετικό σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ads

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το σχέδιο προβλέπει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους. Όσοι το αποδεχθούν θα μπορούν μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, να πληρώσουν το φόρο και να λάβουν κωδικό τακτοποίησης.

Συγκεκριμένα για τις καταθέσεις της Ελβετίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος και οι τράπεζες της Ελβετίας θα αποστείλουν επιστολή σε όλους τους Έλληνες πελάτες τους και θα τους καλούν να προσκομίσουν εντός ολίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα προειδοποιούνται ότι θα κλείσει ο τραπεζικός λογαριασμός τους.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσης. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Ads