Με τίτλο, «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο», το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» περιγράφει σε άρθρο του μια εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ads

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολες», χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να καταστεί αναπόφευκτη». Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί «σε εμπόλεμη κατάσταση» αρκετές φορές μέσα στον 20ο αιώνα ενώ έχουν φτάσει και στα πρόθυρα στρατιωτικής διαμάχης πάνω από το ελληνικό νησί των Ιμίων το 1996, με τις ΗΠΑ να επεμβαίνουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι στην “κόψη” και πάλι, κάτι που έχει προκληθεί από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές. Και αυτή τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά», αναφέρει το δημοσίευμα.

‘Οπως επισημαίνει το περιοδικό, τη Δευτέρα η ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση θύμισε κάτι από τον παλιό καιρό, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία τοποθετήθηκε νωρίτερα από τρεις Ελληνες. Το Foreign Policy υπογραμμίζει ότι την εν λόγω είδηση της αφαίρεσης της σημαίας διέψευσε η Αθήνα. Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Γιλντιρίμ με τη μέγιστη σοβαρότητα, γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό.

Ads

Το άρθρο σημειώνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. «Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο». «Ενόσω ο Γιλντιρίμ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε ταχείες διπλωματικές κινήσεις για να στείλουν συλλυπητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί για τον θάνατο του 34χρονου πιλότου την Τουρκία».

«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», αναφέρεται στο περιοδικό αφιερωμένο σε ζητήματα διπλωματίας.

Παράλληλα τονίζεται ότι η σύλληψη δύο Ελλήνων αξιωματικών τον περασμένο μήνα και η φυλάκισή τους στην Ανδριανούπολη τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή μεταξύ των Ελλήνων.

Η αξιολόγηση της  συμπεριφοράς της Τουρκίας ίσως είναι το μόνο σημείο σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, γράφει το περιοδικό λέγοντας πως ο κ. Αλ. Τσίπρας υπονοεί ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται «σαν σουλτάνος» και τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος να δηλώνει ότι «η Τουρκία είναι μια απολυταρχική χώρας που δημιουργεί αστάθεια και ένταση στην περιοχή».

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του δημοσιεύματος στον ‘Ελληνα υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, το οποίο σχολιάζει ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά, δε, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

«Τώρα, ο Καμμένος φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη. Αν και βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του και τις γνώσεις του για τη λειτουργία του κράτους (ιδιαίτερα αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε βαθύ κράτος) είναι ένας επίμονος πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ο Καμμένος και το κόμμα του επανειλημμένα έχουν φέρει τον Τσίπρα σε αμήχανη θέση, με επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία ή απλά επειδή είναι μπερδεμένος με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησής του. Ο Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, επανειλημμένα έχει χλευάσει τους Τούρκους».

«Ο κ. Καμμένος έχει υπάρξει πρόβλημα για τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, θέμα στο οποίο «απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό χρησιμοποιείται».