Σε επτά μόλις ώρες έριξε στην Μάνδρα το 40% της ετήσιας βροχής, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το ΠΜΣ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη φονική πλημμύρα που έπληξε τη Δυτική Αττική και κόστισε -μέχρι στιγμής- τη ζωή σε 21 ανθρώπους

Ads

«Η καταιγίδα που προκάλεσε την καταστροφική ξαφνική πλημμύρα που έπληξε τη Δυτική Αττική, χαρακτηρίστηκε από σύντομη διάρκεια και έντονα τοπικά επιλεκτική ένταση κατακρημνισμάτων. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι τυπικά των καταιγίδων που προκαλούν ξαφνικές πλημμύρες στη Μεσόγειο» όπως αναφέρεται στην έρευνα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Τομέας Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

«Το αποτέλεσμα υπολογισμού της βροχόπτωσης του ΙMERG (Integrated Multi-satellitE Retrievals for GPM), που βασίζεται στην αποστολή της NASA για τη μέτρηση της παγκόσμιας βροχόπτωσης της (NASA Global Precipitation Measurement) κατέγραψε πολύ καλά όλα τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά της καταιγίδας και μαρτυρά το ακραίο του γεγονότος.

Σύμφωνα με αυτές τις αρχικές εκτιμήσεις, η περιοχή ανάντη της Μάνδρας δέχθηκε ~150mm βροχόπτωσης μέσα σε περίπου 7 ώρες (από τις 00:30-07:30 UTC στις 15 Nεμβρίου 2017), μια ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 40% της ετήσιας βροχόπτωσης της περιοχής».

Ads

«[…] Από την ανάλυση προκύπτει σημαντική περιορισμένη χωρική εξάπλωση της καταιγίδας σε ό,τι αφορά την ένταση της βροχόπτωσης…»

image
Εκτίμηση βροχόπτωσης από δορυφορικές εικόνες της NASA

image
Εκτίμηση βροχόπτωσης από δορυφορικές εικόνες της NASA

Την έρευνα διενέργησαν οι επιστήμονες δρ Ευθύμιος Λέκκας, δρ Μιχάλης Διακάκης, υπ. δρ Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης, Ναυσικά – Ιωάννα Σπύρου, Μαριλία Γώγου, Κατερίνα – Ναυσικά Κατσετσιάδου, Φοίβη Σπέη, Αργύρης Γεωργακόπουλος.