Σοβαρή ασυνεννοησία φαίνεται να υπήρξε ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου ένας 20χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικών.

Ads

Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί, και συγκεκριμένα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ του Πειραιά, εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο.

Μόλις οι αστυνομικοί έγιναν αντιληπτοί, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος.

Στη διάρκεια του περιστατικού, ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Ads

Μάλιστα, αυτήκοοι μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα πως ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.

Έτσι, ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Το Κέντρο της Άμεσης Δράσης επανήλθε στην κανονική λειτουργία του, διαβιβάζοντας προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια τα υπόλοιπα – άσχετα με την καταδίωξη – σήματα που εκκρεμούσαν, θεωρώντας ότι το συμβάν έχει λήξει.

Ωστόσο, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα , αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη, χωρίς να ενημερώσουν, ειδοποίησαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός, απάντησαν «όχι», παρά μόνο ζημιές στις μηχανές.

Σε βίντεο από το σημείο, ακούγονται καθαρά οι άνδρες της ομάδας Δίας του Αιγάλεω να ενημερώνουν στον ασύρματο ότι δεν υπήρξε τελικά τραυματισμός αστυνομικών.