Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο του 18χρονου Ρομά μετά την καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά.

Ads

Και οι επτά αστυνομικοί στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους και απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμιά περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ εναντίον όσων επέβαιναν στο λευκό Hyundai, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν θύματα αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράβασης του νόμου περί όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Από τη μεριά του, ο συνήγορος των αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο στις δηλώσεις του για μία «ενδελεχή έρευνα» και επισήμανε ότι η ανακρίτρια έκανα εξαντλητικές ερωτήσεις στους αστυνομικούς.

Ads

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, η 4η ανακρίτρια Πειραιά θα μεταβεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά για να λάβει την απολογία από τον τρίτο επιβαίνοντα στο όχημα.

Όσο αφορά τον 14χρονο, ο οποίος παραδόθηκε αυτοβούλως, υποστήριξε ότι διαφέρει προς το ύψος και τον σωματότυπο του ατόμου που είδαν οι αστυνομικοί να διαφεύγει.

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί ενός εκ των αστυνομικών από τα ηχητικά ντοκουμέντα

Την ίδια στιγμή πάντως, σε πλήρη αντίθεση με τις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έρχονται όσα αναφέρει στο υπόμνημα που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του ένας εκ των αστυνομικών.

Όπως αναφέρει οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο φορούσαν τις κουκούλες από τις ζακέτες τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους.

«Οι τρεις επιβαίνοντες φορούσαν τις κουκούλες από τις ζακέτες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπορούσαν να γίνουν διακριτά τα χαρακτηριστικά τους και η ηλικία τους, πλην όμως από τον τρόπο οδήγησης του οχήματος μπορούσαν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για έναν έμπειρο και ικανό οδηγό», αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο υπαστυνόμος.

Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός του αστυνομικού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνομιλίες μεταξύ της Ομάδας ΔΙΑΣ και του Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα στις συνομιλίες που οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εμφανίζονται να λένε προς το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ ότι στο όχημα είναι μέσα τρία άτομα «αθίγγανοι»

Αναλυτικά η επίμαχη συνομιλία:

  • Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο ανεβαίνουμε την Θηβών προς Βίζας ακολουθούμε στο ύψος σχεδόν της ΔΥΟ
  • Κέντρο ΕΛΑΣ: Τον αριθμητικό και σε ποιο ύψος της Θηβών;
  • Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο δεν σταματάει. Τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι.
  • Κέντρο ΕΛΑΣ: Τι όχημα είναι;
  • Ομάδα ΔΙΑΣ: Hyundai λευκό κέντρο