Πλημμύρες και πολλές ζημιές από τα σφοδρά μπουρίνια που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στην καρδιά του καλοκαιριού. Δύσκολη η κατάσταση στην Χαλκιδική. Νεκρός εντοπίστηκε 48χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή Μέγας Κάμπος, μετά από πτώση κεραυνού. Υποχωρούν από αύριο τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στην Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή.

Στην Τορώνη Χαλκιδικής από τη σφοδρή νεροποντή το ύψος του νερού έφθασε το μισό μέτρο, σπίτια έχουν πλημμυρίσει, υπερχείλισαν χείμαρροι και εκκενώθηκαν κάμπινγκ.

«Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Προβλήματα από καταιγίδες και χαλάζι, σε Πάτρα και Ιωάννινα

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο συνεχίζει να προκαλεί η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από χθες το απόγευμα τη Θεσσαλία.

Οι ουρανοί άνοιξαν στη Λάρισα, υπόγεια και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ λόγω των κεραυνών δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στον Όλυμπο, επικράτησε θύελλα με χιονοκαταιγίδα και θερμοκρασία στους 0 βαθμούς κελσίου!

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε το απόγευμα της Κυριακής την Ήπειρο. Λευκό τοπίο, το Μέτσοβο λόγω έντονης χαλαζόπτωσης αφού ένας άσπρος μανδύας κάλυψε τις στέγες των σπιτιών και τους δρόμους.

Πηγή: ΕΡΤ