Με μια αφίσα – δήθεν κάλεσμα σε εκδήλωση ζωντανής μουσικής προς υποστήριξη του καθ’ ομολογία δολοφόνου της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, προσπάθησαν άγνωστοι αλλά και «γαλάζιοι» πολιτευτές να συνδέσουν τη συγκεκριμένη γυναικοκτονία με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το κατάλληλο κλίμα βέβαια για να κατασκευαστεί αυτό το προϊόν fake news είχαν δημιουργήσει με τις αναρτήσεις τους ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ads

Η αφίσα είναι καταφανέστατα φτιαγμένη όχι απλά από ερασιτέχνη αλλά εντελώς «στο πόδι». Αποτελείται από μία μεγάλη φωτογραφία του 30χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου κι έχει το βασικό κείμενο γραμμένο με κεφαλαία γράμματα με τόνους. Μόνο από πληκτρολόγιο κινητού τηλεφώνου στη λειτουργία κεφαλαίων και με αυτόματη διόρθωση μπορεί να προκύψει τέτοια μορφή κειμένου. Κάτω δεξιά έχει τοποθετηθεί κυκλικό λογότυπο με τη μαύρη και την κόκκινη σημαία, παραπέμποντας σε αντιφασιστική δράση, όμως η περίμετρος του κύκλου αποτελείται κατά το ήμισυ από ένα φύλλο ελιάς και το υπόλοιπο από ένα γρανάζι. Τέτοια εκδοχή του σχετικού λογοτύπου δεν χρησιμοποιείται από καμία συλλογικότητα στην Ελλάδα.

image

Εξάλλου μια αφίσα – κάλεσμα σε εκδήλωση ζωντανής μουσικής, ανεξάρτητα από τον σκοπό της, συνήθως αναφέρει και τα συγκροτήματα που θα συμμετέχουν και την ώρα διεξαγωγής. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν αναφέρει τον τόπο της εκδήλωσης γράφοντας «Τοποθεσία: Πλ. Εξαρχείων».

Ads

Σε επίπεδο περιεχομένου, η δήθεν αφίσα καλεί σε εκδήλωση ζωντανής μουσικής προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τα δικαστικά έξοδα του 30χρονου: «25/7 live οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του συντρόφου Δ. Βέργου». Είναι αλήθεια πως στον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνονται συχνά εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη δικαστικών εξόδων ανθρώπων που δίκαια ή άδικα διώκονται, σε καμία περίπτωση όμως για την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ομολογήσει δολοφονίες ανθρώπων του προσωπικού τους περιβάλλοντος. Η αφίσα είναι προϊόν fake news, και μάλιστα κακοφτιαγμένου.

Την πόσταρε αντιδήμαρχος Αμαρουσίου

Η αφίσα έπεσε στην αντίληψη του tvxs.gr από φίλο του site που μας την έστειλε με απορία. Είχε δει την σχετική ανάρτηση του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας και επί θεμάτων Υπαίθριας Διαφήμισης του δήμου Αμαρουσίου Ευάγγελου Κάββαλου, από τον ιστότοπο news2u.gr, γράφοντας μάλιστα: «Τί αλλα; Όλα καλά;;;; Να βοηθήσουμε παιδιά τον άναρχο δολοφόνο στα δικαστικά έξοδα!!!!»

image

Οι διαχειριστές του ιστότοπου μάλλον κατάλαβαν ότι επρόκειτο για fake news και κατέβασαν το δημοσίευμα κάποια στιγμή το απόγευμα της Τετάρτης. Δεν έχει κάνει το ίδιο και ο κ. Κάββαλος από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, παρά το γεγονός ότι διαδικτυακοί του φίλοι εξέφρασαν επιφυλακτικότητα απέναντι στην «είδηση» του αντιδημάρχου.

image

Ο κ. Κάββαλος ορίστηκε αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και επί θεμάτων Υπαίθριας Διαφήμισης στο Μαρούσι τον περασμένο Ιανουάριο, με απόφαση του δημάρχου της πόλης, Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Αξίζει να μάθουμε αν ο κ. Αμπατζόγλου, πρώην στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υιοθετεί τα fake news του αντιδημάρχου του.

Μπογδάνος και Λατινοπούλου είχαν φτιάξει το κλίμα

Η fake αφίσα ενοχοποίησης του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία. Με αναρτήσεις τους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης Αφροδίτη Λατινοπούλου είχαν τονίσει πως ο καθ’ ομολογία δολοφόνος δήλωνε αναρχικός και πως γι’ αυτό το λόγο ο κόσμος της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν είχαν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη γυναικοκτονία της 26χρονης Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο.