Τη διενέργεια διοικητικής έρευνας σχετικά με καταγγελίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς αστυνομικών, στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), την νύχτα της 16ης προς την 17η Μαΐου, ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Νωρίτερα, φοιτητές κατήγγειλαν την εισβολή ομάδας της δύναμης ΔΕΛΤΑ στο πανεπιστήμιο, αναφέροντας μάλιστα πως οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν  όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων από τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές. Η πρυτανεία του πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκε στην αστυνομία για το περιστατικό. 

Ads

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίστηκε σήμερα, ενώ η Νεολαία του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «δεκάδες ασφαλίτες είχαν περικυκλώσει τον χώρο της ΑΣΟΕΕ» και επικρίνει «τις πρακτικές αυτές», οι οποίες, «μόνο σε παρακρατικούς μηχανισμούς παραπέμπουν, καθοδηγούμενους από την ακροδεξιά, οι οποίες έχουν και συγκεκριμένο στόχο».
 
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «μετά τη μεταπολίτευση το 1974, είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία επιχειρεί να εισβάλει σε πανεπιστημιακό χώρο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής φοιτητικών εκλογών» και καλείται το φοιτητικό κίνημα «να προστατέψει τη Δημοκρατία και τα κεκτημένα των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στις από κοινού οργανωμένες επιθέσεις αστυνομίας και παρακράτους».

Για το περιστατικό διαμαρτυρήθηκε στην αστυνομία ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κ. Γάτσιος, κάνοντας λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού χώρου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρυτανεία, τα γεγονότα περιγράφονται ως εξής: «Την Τετάρτη, 16/5/2012, διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιό μας οι φοιτητικές εκλογές, σε απόλυτα ήρεμο κλίμα. Τη νύχτα προς την Πέμπτη, 17/5/2012 (περίπου 1:00 πμ), ομάδα αστυνομικών εισέβαλε, χωρίς προφανή λόγο, στο προαύλιο και στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), εν αγνοία των αρχών του ΟΠΑ.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες των παρισταμένων φοιτητών αλλά και του διοικητικού υπαλλήλου βάρδιας, οι αστυνομικοί αυτοί συμπεριφέρθηκαν βίαια και εκφοβιστικά στο πλήθος των φοιτητών που παρίσταντο για την καταμέτρηση των ψήφων.
 
Η πρυτανεία του ΟΠΑ καταδικάζει το συγκεκριμένο γεγονός. Τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της αστυνομίας δεν υπηρετούν την ασφάλεια και προστασία των πολιτών, δημιουργούν αναίτιες εντάσεις στον ευαίσθητο χώρο του πανεπιστήμιου και όλα αυτά, χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία που, κατ’ εξοχήν αυτή την περίοδο που διανύουμε, έχει ανάγκη από ψυχραιμία και ομόνοια».