Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου). Στα ιδρύματα των Ιωαννίνων και της Πελοποννήσου οι εκλογές είχαν ματαιωθεί από χθες, προκειμένου -σύμφωνα με τους καθηγητές- να διασφαλισθεί η ομαλότητα, καθώς υπήρχαν κινητοποιήσεις φοιτητών. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και στο ίδρυμα της Θεσσαλίας, εξαιτίας ομάδων φοιτητών που εμπόδιζαν την είσοδο των καθηγητών στις αίθουσες όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.

Ads

Κατάληψη στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, φοιτητές, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην διεξαγωγή – στα πλαίσια αυτού – των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Φοιτητές συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από το κτίριο της νομικής σχολής. Σύμφωνα με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών, αυτές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Όπως υποστηρίζουν, οι φοιτητές, ο νόμος καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, ενώ με την εκλογή του Συμβουλίου θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του.

Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές ματαιώθηκαν, καθώς και εκεί έγινε κατάληψη των κτιρίων του, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεοδ. Παπαθεοδώρου,  ότι «η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει».

Ads

«Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στην καταγγελία ότι έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα καθηγητή ο οποίος κάνει λόγο για ματαίωση των εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που είχαν καθοριστεί στα τέσσερα Πανεπιστήμια, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και επικεφαλής της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), Νίκος Σταυρακάκης.

Διαμαντοπούλου: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί

Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάληψη της Νομικής Σχολικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου διεμήνυσε ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί.
 
«Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης ο οποίος να κάνει πίσω σε ένα νόμο τον οποίο τον ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εφόσον δεν προχωρά η διοίκηση στα Πανεπιστήμια δεν θα μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση.