Εννέα μέρες απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου με την ένταση μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών να κορυφώνεται, πράγμα που αποτυπώνεται και στον Τύπο. Το ζήτημα της εκτόξευσης της ισοτιμίας φράγκου-ευρώ που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες που πήραν στεγαστικό σε ελβετικό νόμισμα, αλλά και η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και οι παροχές που οι βασικοί αντίπαλοι υπόσχονται για την επομένη των εκλογών απασχολούν τον Τύπο. Το διακύβευμα των εκλογών αυτή τη φορά φαίνεται πως δε θα είναι ο φόβος αλλά η ελπίδα. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα κριθεί στην κάλπη.

Ads

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται από εχθές 65.000 δανειολήπτες με δάνεια συνδεδεμένα με το φράγκο καθώς η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τουε πέρασε θηλιά. Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών έσπασαν τα τηλέφωνα στις ελληνικές τράπεζες μετά την απελευθέρωση της ισοτιμίας φράγκου – ευρώ, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν εγκλωβιστεί στα στεγαστικά κυρίως αυτά δάνεια, είδαν από τη μία στιγμή στην άλλη να εκτινάσσεται η δόση του δανείου τους κατά περίπου 25%. Τώρα χρωστούν περισσότερα από αυτά που δανείστηκαν και έχουν αποπληρώσει σημειώνει η εφημερίδα.

image

Την ίδια στιγμή, η εκτίναξη του φράγκου θέτει εν αμφιβόλω την αποπληρωμή των χιλιάδων στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν σε ελβετικό νόμισμα, κατηγορηματική δέσμευση για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που απελευθέρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που οδήγησε σε χρεοκοπία χιλιάδες νοικοκυριά, ανέλαβε από τη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας ρητώς το σύνθημα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Μάταιες αποδεικνύονται και οι προσπάθειες του συστήματος Σαμαρά να αποδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ διάθεση αύξησης των φόρων είτε στην ακίνητη περιουσία είτε στο εισόδημα, καθώς διαστρεβλώνονται πλήρως και εξόφθαλμα οι θέσεις του για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον φορολογικό συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα (πλούσιους), γράφει η Αυγή. Ακριβέστερα, αυτές οι θέσεις προβάλλονται ως φόροι από το πρώτο ευρώ για να εξομοιωθούν με τους φόρους που επέβαλε η Ν.Δ., σημειώνει επίσης η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο.

Ads

image

Ανοίγει τη βεντάλια των παροχών ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια υπερπροσπάθεια στο κυνήγι της αυτοδυναμίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Την ίδια στιγμή προσκλητήριο στη μεσαία τάξη και αναφορές ακόμα και στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνει ο Αντώνης Σαμαράς γράφουν Τα Νεα. Όπως αναφέρεται στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας: «Προ μνημονίου οι εκλογές στη χώρα μας κερδίζονταν από την παροχολογία: όποιος έταζε τα περισσότερα ήταν συνήθως ο νικητής. Στις διπλές εκλογές του 2012 δεν νίκησαν οι παροχές αλλά ο φόβος. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να δώσουν την πρώτη θέση στη ΝΔ θέλοντας να διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μια βεντάλια παροχών – επιδιώκοντας να προσεγγίσει την πλειοψηφική μερίδα του εκλογικού σώματος». Και συνεχίζει: «Όμως τίποτε δεν έχει ακόμα τελειώσει: η κρίση είναι εδώ, συμφωνία με τους δανειστές δεν υπάρχει και η παροχολογία μπορεί να φέρνει ψήφους στην κάλπη αλλά φέρνει κι αδιέξοδα μετά τις εκλογές.

image

Σε επικίνδυνες ακροβασίες επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, καθώς στελέχη του υποπίπτουν συνεχώς σε αντιφάσεις για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει εάν σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ δεν λείπει η διατύπωση «μαγικών συνταγών» για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ρευστότητας, εκτιμά η Καθημερινή.

image

Στο μεταξύ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος.  Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο, σύμφωνα με το σύνολο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, «βγάζει» κυβερνήσεις λόγω και του μεγέθους του εκλογικού σώματος, στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ηγέτες όλων των κομμάτων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, γράφει το Έθνος. Τα ποσοστά αυτήν την ώρα φαίνεται ότι ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη ΝΔ θεωρούν ότι η εικόνα που εμφανίζεται είναι απολύτως αναστρέψιμη και γι’ αυτό εκτιμούν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού σε δήμους, όπως το Περιστέρι που επισκέφθηκε χθες, είναι καθοριστική για την έκφραση της μάχης στις τρεις πιο δύσκολες περιφέρειες της Ελλάδας: Την Α’ Και Β’ Αθηνών και στο Υπόλοιπο Αττικής, σημειώνει επίσης. Οι επόμενες 7 ημέρες μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι -σε κάθε περίπτωση- καθοριστικές, καθώς, και σε ό,τι αφορά την εκλογική πρωτιά αλλά και ως προς την τρίτη θέση και τη μάχη για το πολυπόθητο όριο εισόδου στη Βουλή, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και οι ψήφοι στο λεκανοπέδιο Αττικής θα καθορίσουν τα πάντα, καταλήγει η εφημερίδα.

image