Με μια ανακοίνωσή της η Deutsche Bank επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για το μέλλον της, μετά την κατάρρευση της τραπεζικής της μετοχής, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους. Ωστόσο διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο για σκάσιμο της «φούσκας» της Deutsche Bank, που διαθέτει έναν από τους πιο αδύναμους λόγους αποθεματικών κεφαλαίων μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών.

Ads

Η Deutsche Bank ηγείται της πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών και των τραπεζικών ομολόγων, το τελευταίο διάστημα, και πολλοί αμφισβήτησαν την ικανότητά της να πληρώσει ομόλογό της.

Με μια ανακοίνωσή της επεδίωξε τη Δευτέρα το βράδυ να αλλάξει το κλίμα. Όπως αναφέρει έχει παραπάνω από επαρκή κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τόσο για φέτος όσο και για το 2017, ωστόσο την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος προστασίας έναντι μίας στάσης πληρωμών έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι μετοχές της διαπραγματεύονται μόλις στο ένα τρίτο της αξίας ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Η Deutsche Bank δημοσιοποίησε και ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους απ’ τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Marcus Schenck που υπογραμμίζει ότι «η θέση της τράπεζας τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων όσο και διαχείρισης ρίσκου παραμένει ισχυρή».

Ads

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν σημείωσε ακόμα ότι δεν ανησυχεί για τη δυνατότητα της τράπεζας να καλύψει τις νομικές δαπάνες για τις διάφορες υποθέσεις όπου είναι μπλεγμένη, διαβεβαιώνοντας τους υπαλλήλους ότι αν και το δικαστικό-νομικό κόστος «σχεδόν σίγουρα» θα είναι μεγαλύτερο των προσδοκιών, η εταιρεία έχει λάβει την απαραίτητη μέριμνα.

Σημειώνεται, όπως γράφουν οι Financial Times, πως η περίοδος από τον περασμένο Απρίλιο για τη Deutsche Bank είναι αρκετά δύσκολη. Το καμάρι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ανακοίνωσε μια απώλεια 6,8 δισ. ευρώ για το 2015 και ανέφερε το περασμένο έτος πως δεν είναι πιθανό να πληρώσει μερίσματα στους μετόχους ούτε το 2015, ούτε το 2016.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους πως η τράπεζα έχει μικρή προοπτική αυξημένης κερδοφορίας και μικρή κεφαλαιακή βάση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς, και αυτός ο συνδυασμός παραγόντων αποθαρρύνει νέους επενδυτές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η DB βρίσκεται σε φάση ευρείας οργανωτικής και στρατηγικής αναδιάρθρωσης, υπό τη νέα ηγεσία της, με το πρόγραμμα προσαρμογής να είναι ακριβό και εμπροσθοβαρές.

Τις ανησυχίες για την Deutsche Bank δεν συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν έχω ανησυχίες για τη Deutsche Bank», δήλωσε λιτά μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.