«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη με την πορεία της πανδημίας, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σύσκεψη της Τρίτης η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε να περάσει σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού η Θεσσαλονίκη, όπου αυξάνεται η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι ήδη στο «κόκκινο».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη, παρότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο lockdown. Όμως τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν αποκλείονται.

Εκτός απ’ τη Θεσσαλονίκη, με το «κόκκινο» φλερτάρει και η Λάρισα. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 435 νέα κρούσματα κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και 183 στην Π.Ε. Λάρισας.

Ads

Την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου,  στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση (+18%) στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, από τους ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα, στη Λάρισα παρατηρήθηκε αύξηση (+62%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται πως τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Τότε ο υπουργός είχε τονίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα για περαιτέρω μέτρα.

Έκκληση στους πολίτες της Δράμας

Δραματική έκκληση και προτροπή προς όλους τους πολίτες της Δράμας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν οι δύσκολες μέρες της περσινής χρονιάς με τους πολλούς θανάτους, απηύθυναν η διοικητήρια του γενικού νοσοκομείου Δράμας Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης των τοπικών φορέων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τα κρούσματα στη Δράμα «έφτασαν τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, που θρηνήσαμε πολλά θύματα και ονομάστηκε ο μαύρος Νοέμβρης για την περιοχή μας». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε, ότι «μόλις το 43% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί στη Δράμα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει και αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι άνω του 50% του πληθυσμού». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει νέα συνάντηση φορέων προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η όλη κατάσταση.

Η κ. Καρατζόγλου σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας. Απέναντι στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει. Αντέχει. Δεν είναι μόνο νοσοκομείο Covid, αλλά είναι νοσοκομείο κάθε νόσου κι έτσι πρέπει να παραμείνει. ‘Αρα πρέπει να βοηθήσουμε, για να βοηθηθούμε όλοι».

«Πως είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε η κ. Καρατζόγλου, «να παρασυρόμαστε από φήμες και να προτιμούμε να νοσήσουμε και να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Να ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική ανάρρωση θα έχουμε προβλήματα για πολύ καιρό ή τι θα μας αφήσει κατάλοιπο και να μην εμβολιαστούμε, όταν ΔΕΝ υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».