Στις εκλογές και στην πολιτική τα πάντα μπορούν να αποκλείονται και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Στις τελευταίες εκλογές, ανάμεσα σε εκείνα που συνέβησαν – και κάποτε αποκλείονταν – ήταν η είσοδος της ‘Ενωσης Κεντρώων στη Βουλή με ποσοστό 3,43% και 9 έδρες. Στο νέο πολιτικό και μετεκλογικό τοπίο, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν θα μπορούσε να συμβεί και η, με οιονδήποτε τρόπο, συνεννόηση, σύμπραξη ή συνεργασία του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Ads

Την πολιτική βάση του ερωτήματος έδωσε χθες, με μια ραδιοφωνική της συνέντευξη, η κυβερνητική εκπρόσωπος ‘Ολγα Γεροβασίλη – μια συνέντευξη, με την οποία επιβεβαίωσε ότι η πρόσκληση συναίνεσης που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής προς τις «προοδευτικές» και «αντι-νεοφιλελεύθερες δυνάμεις» αφορά και την ‘Ενωση Κεντρώων:

«Ο Πρωθυπουργός έκανε ανοίγματα και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, από τον Λεβέντη μέχρι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.  Αυτό κατάλαβα, χωρίς να τα κατονομάζει», ήταν το ερώτημα που δέχθηκε η ‘Ολγα Γεροβασίλη, για να απαντήσει: «Αυτό συνέβη. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Θυμάστε και τις συζητήσεις που γίνονταν και προεκλογικά, όταν εμείς ζητούσαμε την αυτοδυναμία.  Και τότε όμως είχαμε διατυπώσει την άποψή μας που λέει ότι: Είναι άλλο να έχεις μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς να εξαρτάσαι και να εκβιάζεσαι ή να πιέζεσαι και να μη μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις που πρέπει, και είναι άλλο πράγμα το πώς εννοούμε τις συνεργασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι σε μια προοδευτική κατεύθυνση θα αποτυπωθούν, θα διαμορφωθούν συμμαχίες μέσα στην περίοδο αυτή και ζητάμε την ευρεία στήριξη.  Είναι δυο πράγματα αυτά τα οποία στη συζήτηση που γινόταν και προεκλογικά, τα αποτυπώσαμε.  Και το εννοούμε.  Αυτό σημαίνει όμως ότι συμμαχείς σε στόχους, που αποτυπώνονται και είναι κοινοί, για τα μέρη που συμφωνούν».

Η συνέντευξη Γεροβασίλη ήρθε να δώσει συνέχεια σε μια σειρά, σημειολογικών μόνον, μέχρι τώρα, οιωνών προσέγγισης: Από τον σύντομο διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ‘Ενωσης Κεντρώων στη Βουλή – όπου, κατά το «Βήμα» ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι συγκινήθηκε όταν έμαθε πως έχει συνεργαστεί με τον πατέρα του – έως τις σημειώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Είναι οι γνωστές σημειώσεις που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, και κάτω από τον τίτλο «Λεβέντης» ανέφεραν μεταξύ άλλων: «στην πορεία όχι τώρα…, δεν μας εμπιστεύονται…, Στήριξη δηλ. ψήφο εμπιστοσύνης…, Κριτική στήριξη».

Ads

Είναι οιωνοί που μπορεί να σημαίνουν πολλά ή και τίποτα. Ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης, ωστόσο, δηλώνει πρόθυμος υπό όρους: Είπε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά επιφυλλάχθηκε για την περαιτέρω στάση του αναλόγως του «τί Μνημόνιο θα εφαρμόσει ο Τσίπρας, έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία θέτει 9 προϋποθέσεις για να τον στηρίξει και δήλωσε ότι «αν διώξει τον Καμμένο, τότε θα στηρίξω την κυβέρνηση». Απάντηση, επί όλων αυτών πάντως, δεν πήρε…