Την αντίδραση του υπ. Εξωτερικών προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times που κατηγορεί τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για σχέσεις με τον Ρώσο εθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν. Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ψευδείς και ανυπόστατους του ισχυρισμούς του δημοσιεύματος.
 

Ads

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Το ρεπορτάζ των FT με τίτλο «Alarm bells ring over SYRIZA’s Russia links» αναφέρει ότι στις Βρυξέλλες έχει προκληθεί ανησυχία για τις σχέσεις του κόμματος με τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για την ουκρανική κρίση κατά τα οποία έχει κατηγορήσει το Κίεβο για κάλυψη νεοναζιστικών στοιχείων και έχει αποκηρύξει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
 
«Μία ημέρα μετά την εκλογή του ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: αρνήθηκε την πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος τον οποίο προσκάλεσε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέβ Μασλόφ ενισχύει τις ανησυχίες τους» γράφει η εφημερίδα.
 
Οι FT σημειώνουν στη συνέχεια ότι κι άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και αναφέρονται συγκεκριμένα στον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και το νέο υπ. Άμυνας Πάνο Καμμένο που «έχουν αναπτύξει σχέσεις με πρόσωπα πολύ κοντινά στον πυρήνα της κυβέρνησης Πούτιν».
 
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στο Νίκο Κοτζιά πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υποστηρίζοντας ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερα εθνικιστικές θέσεις και έχει επαφές με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, «τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο». Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή συνάδελφο του Νίκου Κοτζιά που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Ρώσος καθηγητής είχε προσκληθεί από τον Νίκο Κοτζιά σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
 
Όσο για τον Ντούγκιν οι FT υποστηρίζουν ότι έχει στενές επαφές με πολλά πρόσωπα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και τον περασμένο Αύγουστου «ζήτησε γενοκτονία για τους Ουκρανούς». Στην εν λόγω παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά φέρεται να εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας για την ενότητα Ελλήνων και Ρώσων.
 
Για τον Πάνο Καμμένο η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι επίσης συχνός επισκέπτης στη Μόσχα και αναφέρεται σε συναντήσεις του υπ. Άμυνας με Ρώσους αξιωματούχους κατά το πρόσφατο παρελθόν. Η εφημερίδα υποστηρίζει τέλος ότι δεν στάθηκε δυνατό να έχει το σχόλιο των κ.κ. Ντούγκιν, Κοτζιά και Καμμένου.
 
image

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και μια φωτογραφία με πηγή το facebook του Anton Shekhovtsov που δηλώνει μπλόγκερ και έχει αναρτήσει άρθρα για τη «σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς της Ρωσίας» στο anton-shekhovtsov.blogspot.gr. «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (πρώτος από αριστερά) και ο Αλεξάντρ Ντούγκιν (στο κέντρο), 12 Απριλίου 2013, Πειραιάς, Ελλάδα» γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας. 
 
Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών
 
«Σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου αναφέρονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν. Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 
Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει. Στο άρθρο αναφέρεται ψευδώς ότι ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε σχετική δήλωση από πλευράς του κ. Κοτζιά.
 
Στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία από πλευράς των συντακτών του άρθρου επιβάλλει την διασταύρωση και επαλήθευση πριν τη δημοσίευση των ανυπόστατων αυτών πληροφοριών που, αναπαραγόμενες στο διαδίκτυο και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν αναληθείς και αβάσιμες εντυπώσεις». 

Ads