Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που περιλαμβάνει την αποστολή στρατού στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ εξετάζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times, προκειμένου να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο αλλά και σε μια ομάδα χωρών που ανήκουν στον λεγόμενο «Βαλκανικό Διάδρομο», παρά την άρνηση της Αθήνας. 

«Το σχέδιο, που πρώτη φορά έθεσε η Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο καθώς εμφανίζεται να βάζει κράτη μέλη της ΕΕ να παίρνουν το μέρος κράτους – μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε ένα ιστορικό της αντίπαλο, την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ» σημειώνει η εφημερίδα. 

Σε δηλώσεις του πριν από τη σημερινή άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Άμστερνταμ για το προσφυγικό, ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο σημείωσε: «Αυτό που νομίζουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοχύρωτη στο Νότο».

Ads

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, που προφανώς είναι στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία», υπογράμμισε. 

Διαβάστε επίσης: 

Βγαίνοντας το Σάββατο από τη συνάντηση, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω την αίσθηση ότι γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε εμάς, τις χώρες προορισμού» ενώ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στα εξωτερικά σύνορα.

«Για να το πω καθαρά, εάν δεν βρούμε λύση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μοναδική δυνατότητα που θα έχουμε θα είναι να συνεργαστούμε με τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και να προστατεύσουμε εκεί την Σένγκεν» τόνισε.

Παράλληλα, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας άφησε να εννοηθεί ότι η Βιέννη μπορεί να εξετάσει συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με χώρες των Βαλκανίων για προστασία των συνόρων. 

Στο μεταξύ, όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα σχέδια για το μοίρασμα του βάρους του προσφυγικού στις χώρες της ΕΕ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Ο σχεδιασμός για μετακίνηση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε. έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη μετακίνηση λιγότερων από 500 ανθρώπων.

Χώρες όπως η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που καταφθάνουν εάν δεν βρεθεί λύση. Η Βιέννη έχει ήδη βάλει όριο, δηλώνοντας ότι μπορεί να υποδεχτεί 37.500 ζητούντες άσυλο.